Отвлякоха Александър Краус. Развръзка за 24 ч.

Трима криминално проявени бяха
задържани при спекакция на МВР

 Снимка: МВР
23-годишният Александър Краус, роднина на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус, е отвлеченият мъж, който беше освободен тази нощ, съобщи БТА, като се позова на полицейски източници.
Тримата похитители бяха задържани при спецоперация на антимафиоти.
 
Отвлеченият е от известна столична фамилия, свързана с политиката в близкото минало, съобщиха по-рано от МВР.

Зам.-градският прокурор Роман Василев заяви, че похитеният е с двойно гражданство, самият той не е представлявал интерес, а негови роднини, предаде "Фокус". По неофициална информация той е с немско гражданство, също неофициално се твърди, че е племенник на Вилхелм Краус - син на брат му Борис.
Това е втори отвлечен от фамилията Краус. На 22 октомври 2007 г. 30-годишният Михаил Краус, син на ексминистъра, беше отвлечен в София. Първоначално семейството отказало да плати исканата сума от 1,2 млн. евро, и раздразнените похитители отрязаха фалангата на малкия пръст на дясната му ръка. По-големият брат Антон се включил в преговори с похитителите и договорил 300 хил. евро откуп, сочат данните от разследването. Михаил Краус бе освободен на 20 ноември 2007 г. след плащане на откупа.

Операцията по спасяването на Александър Краус е започнала след сигнал от близките, които са получили обаждания от похитителите. Комуникацията между тях е била проследена и анализирана от прокурори и полицаи. При специализирана акция късно снощи на бул. "Сливница" антимафиотите са арестували тримата похитители, които са криминално проявени и са на 28-, 33- и 35-годишна възраст.

Прокурор Роман Василев уточни, че поисканата първоначално сума за откуп е доста над 50 000 лева, както беше съобщено по-рано. Той добави, че разследването е приключило за 24 часа след подаването на сигнала за отвличането от близките на похитения. Сигналът е подаден в дирекция "Организирана и тежка престъпност", откъдето е бил препратен в специализирания отдел на прокуратурата.

"За съжаление на критиците проведохме една почти перфектна и добре и професионално подготвена операция", коментира Роман Василев, цитиран от БГНЕС. Според него в бъдеще ще има по-голяма резултатност при разкриването на отвличания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини