Европа: Политици и бандити командват BG съда. Преглед на националния печат

"Дневник": Реакциите на черновата на евродоклада: Всички са доволни

Обявяването на проверката беше и единствената реакция на ВСС по доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, с чиято чернова властите в София разполагат от два дни. Висши магистрати отказваха да говорят официално, тъй като докладът не е окончателен, но повечето заявиха, че е било крайно време критиките да се съсредоточат върху липсата на политическа воля за реформи. Единственият представител на съдебната власт, който коментира доклада, беше градският прокурор на София Николай Кокинов, който видя в документа "наченки на хвалене" за държавното обвинение. Все пак той направи уговорката, че "не бива да се лежи на някакви лаври и хвалби".

"Новинар": Европа иска спецструктури за борба с престъпността и корупцията

Специални структури за разследване и наказване на организираната престъпност да бъдат формирани от бъдещия кабинет на ГЕРБ. Това е едно от основните очаквания на Европейската комисия, присъстващо в проектодоклада за страната ни по вътрешен ред и сигурност. Самият доклад се очаква да бъде оповестен на 22 юли. На България няма да бъде наложена предпазна кауза, но ще бъде запазен мониторинговият механизъм, докато страната ни не изпълни всички изисквания.

"Стандарт": Политици и бандити командват съда

Политици и бандити командват съда в България. Това е най-сериозната критика на ЕК към страната ни, посочена в доклада "Правосъдие и вътрешен ред". Документът ще излезе официално на 22 юли, но от вчера политици, дипломати и магистрати разполагат с черновата му.
Според експертите на Брюксел правосъдието в страната ни се диктува от влиятелни политици и бандити. Европа ни размахва пръст и защото най-закоравелите престъпници, които са известни на властите, са без присъди на свобода. Така авторитетът на прокуратурата и на съда се принизява, сочи още докладът.

"Монитор": Връчиха мандата на Борисов

Президентът Георги Първанов връчи вчера на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 мандат за съставяне на правителство на неформалния лидер на ГЕРБ и кандидат за министър-председател Бойко Борисов. Указ №266, с който се възлага проучвателният мандат, беше в тъмночервена папка и бе предаден от държавния глава пред погледа на медиите, съветниците му и екипа на самия Борисов.
"До една седмица трябва да ми бъде върнат отговор, който, надявам се, ще е положителен. Бъдещият премиер трябва да посочи и структурата на правителството, и персоналния му състав", уточни Първанов. Според него ГЕРБ като категорични победители на изборите трябва да съчетаят очакванията за промяна на стабилността.

"Стандарт": Бойко: Готов съм и за нови избори

Ако трябва, ще идем на нови избори и резултатът ще е пак същият. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни дали няма да му се наложи да прави коалиция. "Какво рискувам с правителство на малцинството, че баба Горка няма да ме харесва ли", попита риторично Борисов. Той бе категоричен, че неговият кабинет е на болшинството, защото ГЕРБ има 116 депутати, а следващата партия е с 40 народни представители. Според него никой няма моралното право да поиска мандат с 40 депутати.
Ние имаме правото и сме поели ангажимент към българските избиратели да не правим коалиция, отсече Борисов. Той подчерта, че Сергей Станишев го е "вързал" за Костов в предизборната си кампания, но това нямало нищо общи с действителността.

"Новинар": Глобяват депутатите за три отсъствия

Депутатите да бъдат санкционирани, като им се налага глоба до две трети от заплатата, ако отсъстват три последователни дни или общо пет пъти в месеца без причина от заседанията на НС. Това предложи председателят на временната комисия за промени в правилника за работа на Народното събрание Искра Фидосова. По думите й тези пари ще отиват във фонд „Икономии". На заседание на комисията вчера депутатите приеха с пълно мнозинство решението зам.-председателите на НС да бъдат освобождавани, ако предсрочно напуснат парламентарната група, която ги е предложила за зам.-шефове на Народното събрание.

"Монитор": Арестуват полицайка с 10 бона подкуп

Разследващ полицай беше арестуван с 10 000 лева подкуп. Наталия Трайкова е била изведена с белезници вчера по обед от сградата на столичния КАТ, където се помещава и дирекция "Досъдебно производство". Дознателката е работела в групата, разследваща тежки катастрофи. Агенти на МВР са я закопчали веднага след като взела тлъстия хонорар, извън заплатата си.
Източници от прокуратурата и МВР съобщиха, че имат данни, че Трайкова е покривала разследвания срещу водачи, хванати да шофират с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Тя помагала и на шофьори, причинили тежки катастрофи, да се измъкнат по-леко.
Сигнал срещу Трайкова пуснал неин колега. Той се свързал първо с ДАНС, като след това разследването поела дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. Веднага телефонът й бил окачен на подслушване, а кабинетът й бил оборудван с бръмбари и скрити камери.

"Стандарт": Кмет сви 300 бона и стана депутат

Бившият кмет на община Руен и настоящ депутат от ДПС Дурхан Мустафа е разследван от ДАНС и прокуратурата за финансови измами и незаконно източване на крупни средства от държавния и общинския бюджет. Човекът на Доган е прибрал незаконно от държавата близо 300 хиляди лева с брутално надписани километри за превоз на учениците по селата. Извършена ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция е установила големите злоупотреби. Влизането в парламента и полученият депутатски имунитет обаче временно е спасил Мустафа от изправянето пред съда.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини