669 са потвърдените случаи на COVID-1. Лекари: Да не превръщаме времето за празнуване във време за умиране (видео)

Общо 669 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутринта, 12 април. 

Новите случaи са 21 за денонощието, 10 от тях са хоспитализирани.

Те са констатирани в областите София (12 случая), Кюстендил (3 случая), Пловдив (2 случая), Хасково (2 случая) и Стара Загора (2 случая).

Към момента 230 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 35 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 36.

Общо починалите са 28. 

68 са излекуваните.

Притеснение от неспазването на мерките. Ситуацията в Европа е покъртителна, клипове и кадри от случаи, изпратени от колеги показват картина, която е потресаваща дори за лекарите. Това заяви д-р Асен Меджидиев, председател на УС на Столичната лекарска колегия на БЛС. Падат и умират млади хора, каза той. Господ е с нас всеки ден. Не е един ден или пет дни в годината, когато трябва да му обърнем внимание. Той е милосърден, да му се помолим вкъщи. Нашата държава не е огромна, не е богата като Германия, да я опазим. Имаме най-добрия интернет, имаме най-добрите специалисти на разположение 24 часа. Какво ни пречи да останем още две седмици вкъщи.

Директорът на Александровска болница д-р Константин Ангелов напомни, че в Библията пише, че има време за всяко нещо на земята - време за раждане и време за умиране. Бог е при нас, нека да останем вкъщи с него. Да не превръщаме времето за празнуване във време за умиране. Да не се стига майка да не може да погребе сина си, да не стигат чувалите за трупове. Вие ни ръкопляскате всяка вечер, но не ни слагайте трънен венец. Нашите сили и възможности имат предел. Ако си останете вкъщи, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Нека да запазим това, което досега постигнахме.

Тежките случаи ще започнат да идват след две седмици, каза проф. д-р Асен Балтов, директорът на "Пирогов". Там няма нито един пациент, който да не е тежък, всички са за интубиране. Следващите две седмици ще са критични. Този вирус се лекува трудно и бавно организмът се изчиства от него. Останете вкъщи. Ние денонощно се борим за живота на хората, нека и хората да не позволяват тази епидемия да се разраства.

Докога хората ще чакат някой да им нареди какво да правят, защо трябва да се затворят църквите, за да разберете, че не трябва да се ходи. Нека бъдем съзнателни, каза ген. Мутафчийски.

Тревогата не е от това, че са пълни храмовете, а това, което се случва извън тях.

Тестовете. В момента има над 20 хил. теста в държавните боници, съобщи ген. Мутафчийски. За бързите тестове се водят дела срещу Китай. Имаме 5 хиляди от тях, от антителните тестове. Дали ще успеем да произведем тестове, е въпрос на време.

Повече от нетипичния брифинг и емоционалното послание на лекарите можете да видите във записа.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ви
    вип
    5 -9
    08:43, 12 апр 2020
    Стига омръзна ни с вашите трупове и пикове и удавя... Виж коментара
  • 2
    Ми
    Мила
    1 -3
    15:50, 12 апр 2020
    Какво искате от генерал-комунист.бивш член на бкп.генерал на който подчинените му викат-минетчийски.ако някой дойде във бма да види боклуците събрани на едно заедно хартия ,бутилки и опасни отпадъци свят ще му се завие.а той некадърника иска хората да се пазят.ей генерале оля се да се навеждаш на боко-******* и тая пасмина от герб.ще свършиш зле да знаеш. Като му дойде края на този индивид (все пак и това ще стане ) дали ще си признае сам пред себе си какви гадости е сътворил на всички българи?
Последни новини