Астрономи измериха 91 млн. градуса температура в далечна галактика

Международна група астрономи проследи процесите в галактичния куп PKS 0745-191, разположен на 1,3 милиарда светлинни години от Земята, съобщи Space.com.

Наблюденията са били извършени в рентгеновия диапазон с помощта на инструменти, монтирани на борда на обсерваторията Suzaku (ASTRO-E). Благодарение на тях специалистите са определили, че на разстояние от около 1,1 милиона светлинни години от центъра на галактичния куп температурата на газа е около 91 милиона градуса по Целзий.

На разстояние 45 милиона светлинни години от центъра тя пада до 25 милиона градуса.

Новите данни показват, че процесът на формиране на галактиките в купа още не е завършил, твърдят специалистите.

Изследователите отбелязват, че една от трудностите при извършване на подобни измервания е намаляването на нивото на фоновия шум. В частност, Suzaku (ASTRO-E) се движи по орбита на малка височина около Земята. Благодарение на това магнитното поле на нашата планета защитава чувствителните прибори на апарата от въздействието на високоенергийните космически частици, които биха могли да внесат сериозни грешки в измерванията.

Орбиталната обсерватория Suzaku е съвместен проект на НАСА и Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).

Апаратът е изведен в орбита през юли 2005 г. Първоначално е предвидено с него да се наблюдават галактични купове в инфрачервения диапазон. За тази цел Suzaku е разполагал с инструмент, охлаждан с помощта на течен хелий.
Много скоро след изстрелването обаче заради неизправност в системата охладеният хелий е изкипял в космическото пространство.

Подробности за изследването ще бъдат публикувани в следващия брой на сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини