Астрономи откриха студен Юпитер

Метод, тестван отдавна за откриване на планети около други звезди, за пръв път доказа надеждността си. С помощта на астрометрията американски изследователи откриха планета около съвсем малка звезда, чиято маса е едва една дванадесета част от тази на Слънцето, съобщи сп. "Сианс е авнир". Новооткритата планета VB 10b може да бъде смятана за "студен Юпитер", казаха изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Това е така, защото планетата е с 6 пъти по-голяма маса от тази на Юпитер и орбитира достатъчно далеч от своята звезда - на разстояние 50 милиона км. Вътрешната й температура може да е приблизително същата като тази на Земята.

Досега "ловците на екзопланети" са откривали най-вече "горещи Юпитери" - много масивни планети, които обаче са близо до своята звезда. Този път за целта бил използван метод, свързан с радиалната скорост. Той се изразява в измерване на най-слабите вариации в скоростта на преместване на звездата, предизвикани от присъствието на орбитираща планета.

За да открият по-малки планети и да могат да попаднат на "братовчедка" на Земята, астрофизиците възлагат надежди по-скоро на измерване на намалена яркост на звездата, свързаната с минаване на планета. Открихме подобна на Юпитер планета, която се намира на приблизително същото място като това на Юпитер, но около далеч по-малка звезда, заяви ръководителят на изследването астрономът от НАСА Стивън Правдо.

Възможно е тази звезда да има също вътрешни скалисти планети, допълни той. Новооткритата екзопланета се намира на около 20 светлинни години от Земята в съзвездието Орел, уточни ЮПИ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини