Архитект вещае второ "Индиго" в метрото

Една от станциите под земята била опасна за пътниците, пише "Новинар".

Трагедия като тази в столичната дискотека "Индиго" чака пътниците в една от новоизградените метростанции в София. За това алармира вчера председателят на сдружение "Граждани за София" арх. Димитър Димитров ден преди столичният кмет Бойко Борисов да открие официално трасето от разширението на първия метродиаметър - от стадион "Васил Левски" до кв. "Младост" 1.

Става дума за метростанция 12 в кв. "Мусагеница", която според архитекта е строена, без да отговаря на стандартите за проектиране на подобно съоръжение. По думите на Димитров стълбите са тесни, а пространството около перона е изключително малко, за да се разминат свободно двама души.

"В метрото се возят най-различни хора - възрастни, бавно подвижни, с багажи, с деца, с колички. Всеки бърза за някъде, представете си какво ще се случи, когато се струпат всички на едно място", притеснено обясни архитектът. По думите му това е идеална предпоставка за инциденти, хората може да се стъпчат по стълбите или направо да паднат върху релсите, където влаковете минават с 60-80 км/ч.

Според Димитров разстоянието от последната стълба до ограничителната линия преди релсите на метрото е почти два пъти по-малка, а ширината на самите стъпала са под минимума дори и за вътрешно стълбище - 115 см. Освен това самата метростанция 12 е излишна, смята архитектът. По думите му само 600 м я делят от предишната спирка на влакчето. Архитектът е на мнение, че някой има изгода от това да се строи станция на метрото в незастроен и безлюден район като този в кв. "Мусагеница". По думите му спирката ще донесе печалби на някой, който е инвестирал вече в терените там. Той обаче не пожела да конкретизира.

Според него решението е да се затвори тунелът, в който минава метрото, станцията да стане транзитна, а пространството около нея, което е около 2 дка, да се преустрои на спортна площадка. "Това са пълни глупости", коментира главният архитект на София Петър Диков.

Припомнаме, че днес в 11 ч. ще бъде официално въведен в експлоатация новоизграденият участък от софийското метро "Стадион "Васил Левски" - ж.к. "Младост І", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На официалното откриване ще присъстват кметът на София Бойко Борисов и изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. Покана е отправена и до президента на България Георги Първанов. Откриването ще се състои на метростанция "Стадион Васил Левски"(срещу Българското национално радио, до ст. "Юнак).

През 2005 г. започва строителството на участъка от разширението на метрото от пл. Св. Неделя до Стадион "Васил Левски", като паралелно с него Столична община с местно финансиране започва изграждането на трасето от Стадион "Васил Левски" до Интерпред с обща дължина 4,8 км. и 3 метростанции. Централният участък от това трасе се финансира със заем на СО от Японската банка за международно сътрудничество, а останалата част с дължина 2,5 км е с местно финансиране.

С оглед осигуряване на връзка на повече жилищни комплекси - Изгрев, Дървеница, Мусагеница и особено ж.к.Младост с централната градска част и реализиране на основната част от първия метродиаметър Люлин-Младост през 2006 г. с местно финансиране и финансиране от ДБ Столична община започва строителството и на участъка Интерпред-ж.к.Младост І с дължина 3,2 км и още три метростанции.

Поради специфичните особености на технологията за строителство в централната градска част и разполагането на част от трасето в източната част на радиуса над нивото на терена, а част през изградения по-рано тунел под бул. Драган Цанков, строителството на този участък е приключило за по-кратко време от предвиденото.

Изхождайки от това, за завършването на метротрасето пл. Св. Неделя-ж.к.Младост І са обособени следните два етапа: І Етап- "Стадион В. Левски-ж.к. Младост І" с пуск на 8 май 2009г; ІІ Етап-пл. Св.Неделя-Стадион В. Левски - през есента на 2009 г.

Дължината на завършвания през месец май 2009 г. участък от Стадион Васил Левски до ж.к. Младост І е 6 км с 5 метростанции. Той ще осигури връзка на жилищните комплекси Изток, Изгрев, Дървеница, Мусагеница и ж.к. Младост с Централната градска част.

Строителството на завършения участък от метрото е извършвано по следните методи: Тунел под бул.Драган Цанков- по Нов Австрийски метод, Метростанция Жюлио Кюри, Метростанция Г.М.Димитров и Метростанция Младост І и тунелите от кв. Изток до ж.к. Младост - по открит метод в укрепени изкопи или по неговата разновидност Миланския метод, при които първоначално са изграждани шлицовите стени от укрепванията и покривните плочи на тунелите, а след това под защитата на тези плочи са разработвани почвите и изграждани останалите части от конструкциите.

Два участъка от завършеното трасе от кв. Изток до ж.к. Младост с обща дължина 1,6 км са разположени на нивото на терена, като метростанцията в кв. Мусагеница също е надземна. В края на трасето след метростанция "Младост І" има изградени съоръжения за смяна на посоката на движение на съставите, а също така и бъдещото отклонение на трасето към ж.к. Младост ІV и летището.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини