Поставят люлка за успех ,здраве и любов в центъра на Кърджали

Изображение 1 от 4

    В последните годинив някои градовев страната6 майзапочна да се отбелязва като общ празник на християни и мюсюлмани, а по време на честванията се изпълняват характерни обичаи за двата големи празника Гергьовден и Хъдърлез. Дори някъде връзват люлка пред читалище или театър, окичват я с бръшлян и на нея за здраве се люлеят всички. И на двата празника важно място заемат люлките и люлеенето за здраве и благополучие. Кърджали обаче вдига „летвата” в респекта си към общата символика на двата празника. В рамките на тазгодишното издание на „Мултикултурният град” уникална люлка, висока 10 м и тежка почти 2 тона, изработена от ковано желязо със специална ретроорнаментика, с каквато е изпълнен и надписътнад нея, който ще се вижда отдалече – „Люлка Гергьовден/Хъдърлез”, – ще бъде монтирана в градската градина да радва мало и голямо. 

    За християните празникът е свързан с почитането на Великомъченик Св. Георги Победоносец, за чиито живот, деяния и подвизи подробни сведения ни предоставя неговото житие. Той е защитник на християнската вяра,  бил е хвърлен в тъмница и е обезглавен в 288 г. Така се превръща в образец на идеалния воин-християнин и покровител на войската.За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хадир и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието.  Поверието гласи, че на 5-ти срещу 6-ти май, във времето между първи петли и изгрев слънце, светците се срещат след едногодишното си пътешествие по земята.  В часа на тяхната среща се твори безсмъртието и прераждането за ново начало. Гергьовден/Хъдърлез са  един от най-обичаните и тържествени народни празници, които поставят началото на новата селскостопанска година.И за двата празника е  характерно гадаеното с китки, както и люлката, на която на Гергьовден първо се люлеят момите, а след това всеки, който пожелае, а на Хъдърлез –момичетата и млади невести, след като са изпълнили целия ритуал с донасяне на вода от 7 чешми, събиране на нишани в бакърени котлета и гадаенето с киткии маанета за съдбата, която ги чака.

    На тържественото откриване на люлката „Герговден/Хъдърлез”в 12.00 ч. на 6 май ще бъде представено менче от гадаенето на Хъдърлез в село Рани лист, деца и възрастни от Кърджалище изпълнят характерни за двата празника обряди и песни, а оригиналният писател-изследовател, читалищен деец и имам Мухарем Алиосман ще пристигне, за да изпълни на открито ритуален суфи танц на алианите в почит към общите корени на етносите в Източните Родопи.

    Артдвижение Кръг

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини