Среднощен бирник II

Bтора серия от масовата акция за скъпо имущество и укрити доходи планират институциите у нас.
Започват масови проверки в цялата страна, съобщи висш магистрат вчера. Ще се влиза в автокъщи, заложни къщи, в хазарта, ако се наложи - и в малките павилиончета, потвърди зам. градският прокурор на София Роман Василев, съобщава в. "24 часа". Започват масови проверки в цялата страна - на автокъщи, заложни къщи, в хазарта, ако се наложи - и в малките павилиончета, потвърди зам. градският прокурор на София Роман Василев, цитиран от вестника.

Ще се търси и скъпо имущество в чужбина. Планът бил да се поиска информация от данъчните администрации на съседни държави, както от някои любими на заможните нашенци дестинации като Испания, Италия, Холандия и др.

Вече имало сигнали, че в Гърция цели села или квартали са собственост на българи. Имали и яхти, моторни лодки, скутери и джетове. След като се установят собствениците, ако се окаже, че имат неплатени налози или осигуровки у нас, ще се пращат писма за запор на имуществото им навън.
Извадени били вече имената и адресите на собствениците на автокъщи, които внасят по поръчка скъпи коли. Те щели да бъдат проверени до дни. Поискани били списъци от лизингови къщи кой на какви вноски изплаща собственост или скъпо оборудване. Щели да се правят съпоставки дали вноските се покриват от легалните доходи на поръчалия ги. От НАП обаче вчера отказаха подробности по операцията.

В събота по нареждане на прокуратурата данъчни, митничари и ДАНС проверяваха автомобили временен внос и популярни заведения в София - "Син сити", БИАД, "Най-клуб", "Планет" и "Червило". "Отнасяха се културно и спокойно. Появата им смути някои клиенти, но други не им обърнаха внимание", каза очевидец на проверката. Спецекипите огледали складовете, проверили касовите апарати и оборотите. В "Червило" са открити 7 кутии с пурети със стари бандероли.

Пред нощните клубове митничари проверявали паркирани коли. Открили лимузина с нередовен американски талон. Сред собствениците на скъпи автомобили, при които са засечени нарушения, няма известни имена, твърдят запознати с проверката. На митниците е възложено да проверяват колите в цялата страна. Оказало се, че десетина автомобила са с неплатен акциз.

Продължава и проверката на скъпо имущество. Преди седмица по заповед на зам. главния прокурор Валери Първанов започнаха да проучват имоти за над 500 000 лв. в столичните квартали Бояна, Драгалевци, Симеоново и др. Подобни акции са разпоредени на окръжните прокуратури в цялата страна. Поискани са справки и от общините за сделките с имоти. Предполага се, че голяма част са вписани на занижени цени, за да се плащат по-малки данъци и такси.

Когато списъкът със скъпи имоти стане готов, ще се проверяват доходите на собствениците и данъците, които са платили. В София се очаква, че по документи собствениците на имоти, сключили сделки за над 500 000 лв. през 2004-2008 г., ще са между 200 и 300.

Предстояло влизането в ход и на планирана мярка - собственици на задлъжнели фирми да отговарят с личното си имущество за борчове на фирмите. Това станало, след като било установено, че масово се регистрирали фирми с 5000 лв. капитал, които за нула време трупали дългове от над 100 000 лв. главно от сделки по ДДС и с акциз.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини