Дядо Коледа каза "Весела Коледа" на 25 езика в "Славейков"

Вчера по обяд в Европейския коридор на СУ "Петко Рачов Славейков" се състоя поредният коледен кулинарен базар. Инициативата е на Клуба на младшите посланици на Европейския съюз, участващи в проекта за училища-посланици в съревнование с още 29 училища от цялата страна. Най-добре подготвените славейковци, които реализират многобройни мероприятия, свързани с популяризирането на европейските ценности, решават по този начин да запознаят своите съученици с начина, по който се празнува Коледа в различните държави-членки на ЕС, специфичните обичаи и ястия, които се приготвят за празника. Всеки екип ученици избира определена страна-членка, проучва как жителите й празнуват Рождество, приготвя ястия, напитки и допълнителна информация и я представя пред всички. За декор учениците избират Европейския коридор на училището, където така или иначе има кратко представяне на всяка от 28-те държави.
Изненада поднесе българският Дядо Коледа, който приветства младшите посланици и то не само от свое име, а и от името на своите колеги от страните-членки на ЕС. Така Дядо Коледа изрече традиционното пожелание на цели 25 езика, което до голяма степен и развесели присъстващите, защото доказа за пореден път многообразието от звуци и езици в Обединена Европа.
Новоизбраният президент на Евроклуба в училището Пламен Иванов от 10г клас в ролята си на младши посланик, представящ Германия, спечели симпатиите на Дядо Коледа с немските шоколади и традиционния щолен. Иначе славейковци представиха българска погача, картофи по хърватски, кекс по финландски и финладски пай, испанска сангрия и тортия, гръцки маслини и мусака, датска оризова каша, италиански чийзкейк и спагетен пай, френски кроасани и червено вино, словашка земльовка и харула, унгарски токай и много други вкусотии.
Директорът Милко Багдасаров също бе част от празника като експерт-дегустатор и заедно с Дядо Коледа похвали младшите посланици за усилията, ентусиазма и желанието за повишаване на осведомеността на младите хора за обичаите по света.
Старшите посланици Димитър Димов и Милка Белева са все по-затруднени в определянето на окончателния списък младши посланици, които ще представят България в Страсбург, ако училището спечели надпреварата по програмата.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини