Лавина от разтревожени майки споделиха за практиката фалшива диагноза у нас

началото на тази седмица разследване на бТВ разобличи тревожна практика в бившата Трета градска болница.

Няколко дни по-късно фалшивата диагноза "пневмония" от началото на седмицата провокира лавина от зрителски сигнали. Родители от цялата страна пратиха писма, че и техните деца са лежали в болница с пневмония, без наистина да са боледували.
Контролният орган, който може да хване фалшивите диагнози дори само по документи, е Националната здравноосигурителна каса. Те обаче не могат да правят проверки по анонимни сигнали, а родителите предпочитат да не подават сигнали, защото се страхуват, че след ревизията децата им ще останат без медицинска помощ.

Уличаващото доказателство за фалшивите пневмонии са рентгеновите снимки.

Предлагаме ви разказите на две майки, които не се познават.

Нина Атанасова се озовава в Спешния център в Бургас посред нощ, след като синът й вдига 41 градуса температура: "Отидохме в Спешното, където го прегледаха, направиха му рентгенова снимка и казаха, че е с пневмония. И ме попитаха дали ще влезем в болница. Аз се съгласих - през нощта, с малко дете, с пневмония. На другата сутрин обаче по време на визитация разбрах, че детето изобщо няма никаква пневмония, с гнойна ангина е, което е доста различно."

Нина остава с детето си в бургаската болница две нощи и решава да си тръгнат на своя глава. От ръководството на бургаската болница не скриха, че и трите детски отделения са пълни с болни главно от пневмония, но не допуснаха екип на телевизията да снима.

В софийските детски отделения също има много болни от пневмония. Детето на една жена е преживяло няколко или поне така излиза, ако може да се вярва на документите в болницата, в която често му се налага да постъпва заради алергия. Момчето се нуждае от урбазон, който трябва да му поставят лекарите. Като бонус обаче няколко пъти той е получавал и венозни антибиотици заради пневмония.

"Първите пъти приемах диагнозата пневмония, докато един от тези случи разбрах, че нещо гнило има в тази работа, тъй като детето ми е здраво, право, на детска градина е било, няма кашлица, няма температура и аз се опълчих, поисках рентгеновата снимка да я видя. И тогава завеждащата на отделението ми каза: Добре, добре, няма пневмония, успокой се", разказва майката Валерия Чанкова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини