В България: На всеки 6 часа по един обран. Преглед на националния печат

Правителството изля дъжд от пари, отбелязва „Дневник"
Близо половин милиард лева раздаде правителството на отделни общини и министерства от т.нар. антикризисен пакет. Според премиера Сергей Станишев основният критерий за избор на получателите е бил парите да се усвоят много бързо.
Най-много средства - 155 млн. лв., ще получат общините за ремонти на детски градини, училища и улици. Финансираните проекти не са съобразени с исканията ни и са избрани по неясни критерии, каза Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, което неотдавна обяви, че общините вече са на червено с близо 1 млрд. лв. Пет милиона лева получи програмата "За чиста околна среда" към екоминистерството за конкурси за рисунки и песни в забавачки и училища. Министерството на Емел Етем ще получи 33.6 млн. лв. за покриване на щетите от наводненията през миналата година, като 10 млн. лв. от тях са за общини на ДПС.
Общо 200 млн. лв. от държавния бюджет ще отидат за финансиране на окончателно изгубени проекти по ФАР и за блокирани европари по САПАРД. Въпреки това правителството реши да поощри всички чиновници, работещи с еврофондовете, като им гласува бонуси за 2008 г. от 1 до 3 допълнителни заплати.
Вицепремиерът Плугчиева отказа да съобщи общата сума на премиите, но никой не отрече излязлата във в. "Сега" информация, че става въпрос за 3.2 млн. лв.

Правителството раздаде 400 млн. лв. само за час, брои „Сега"
Правителството демонстрира завидна бързина и само за час вчера успя да разпредели 400 млн. лв. 160 млн. лв. от тази сума отиват в общините за проекти, които наподобяват инициативата на царския кабинет в края на мандата му.
45 млн. лв. се дават на военното министерство, за да купи жилища. Премиерът Сергей Станишев лично обясни мотивите за раздаване на парите. Според него с купуването на апартаменти за военните ползата е двустранна - за служителите на МО и за строителния бранш, който заради финансовата криза изпитва трудности с продажбите.
30 млн. лв. ще вземе пътната агенция за изграждане на автомагистрала "Тракия". "Строителството може да започне през пролетта. Ще направим преглед по оперативната програма "Транспорт" и ще видим дали можем да пренасочим всички пари", обясни още той.
На екоминистерството се дават над 5 млн. лв., за да се разплати за конкурс на тема чиста околна среда. Проектите са до 10 000 лв. и ще се дадат на общини за почистване и залесяване. 15 млн. лв. се дават на програмата "Красива България" и на Социално-инвестиционния фонд към ведомството на Емилия Масларова - пак за проекти в общините. 100 млн. лв. са предвидени за разплащане на проекти по ФАР, които бяха спрени от Брюксел, и още 100 млн. лв. на фонд "Земеделие" за добросъвестно изпълнени проекти по САПАРД. Около половин милион лева получи Министерството на държавната администрация за изследване по Лисабонската стратегия, което иска Брюксел. Следващата седмица ще се отпуснат още пари за спрените пътни проекти, обяви премиерът.
За да предотврати спекулациите, че правителствената благодат ще се изсипе предимно над общини, управлявани от БСП и ДПС, премиерът даде редица примери с градове, където управляват опозиционни кметове. Столицата получава 5.5 млн. лв., дори били предвидени средства за ремонт на детска градина в Банкя. Каварна взема 350 000 лв., Созопол - 2.3 млн. лв. За Велико Търново са отпуснати 700 000 лв. Две общини получават по-солидни суми като компенсация за приетия столичен боклук - Силистра взема 15 млн. лв. и Харманли - 5 млн. лв. "Основният критерий при разпределението бе максимално да се покрие територията на страната, като си даваме сметка, че най-сериозно затруднение имат малките и средните общини", обясни Станишев.
Въпреки че премиерът спести данните, общините на ДПС все пак са щедро наградени. "Сега" научи, че на Кърджали са одобрени три проекта за почти 2 млн. лв. Само един от тях е на стойност 845 000 лв. и е за укрепване на детска градина в с. Кокиче. Община Момчилград има шест проекта за над 1 млн. лв. В Ардино ще се ремонтират 14 читалища за 520 000 лв.
Котел е с 1.5 млн. лв., като един от най-скъпите ремонти е разширяване на детска градина в с. Ябланово за 1 023 000 лв. Селото е известно с големия брой изселници в Турция.
На заседанието се стигнало до бурен дебат за бонусите на работещите в еврозвената и фонд "Земеделие", които вицепремиерът Меглена Плугчиева искаше да лиши от допълнителни пари заради зле свършена работа. Земеделският министър Валери Цветанов пламенно защитил подчинените си, а премиерът застанал на негова страна. Така аграрното ведомство и двете агенции по ФАР с отнети акредитации ще получат бонус до една заплата за второто полугодие на 2008 г.
Станишев обясни, че парите са от преструктуриране на министерските бюджети, от които са отрязани 160 млн. лв., и още 90 млн. лв. по различни програми към финансовото ведомство. Останалите средства са от централния бюджет.

Изчезна регистър на оставени деца в "Шейново", разкрива „Труд"
Регистърът на децата, родени в софийската АГ болница "Шейново" и оставени за осиновяване, липсва и не е ясно какво е станало с тях. Това съобщи вчера шефът на общинския съвет Андрей Иванов, алармиран от директора на лечебното заведение д-р Иван Костов.
Изчезнали били данните за изоставените бебета от 1 януари 2003 г. до август 2008 г., когато беше сменено ръководството на болницата. Отговорници за воденето на регистъра били бившите служителки на "Шейново" юрисконсултката Йова Петрова и одиторката Валентина Дичкова.
Д-р Костов обясни, че се е свързал с Петрова и изискал регистъра. Тя обаче отвърнала, че не може да помогне. Затова й пратил нотариална покана да предостави документите, но резултат нямало. Дичкова пък предала само един документ за настаняване на дете в дом от 2007 г.
"Няма къде да изчезне регистърът, той винаги е бил при юристката. Ръководството да го потърси", посъветва бившият директор д-р Димитър Драгиев. Според него за посочения период са оставени не повече от 5-6 деца.
Но само от началото на т. г. от "Шейново" са дадени за осиновяване 5 хлапета.
Пред "Труд" вчера Йова Петрова заяви, че няма такъв регистър, а по процедура само в медицинското досие на децата се отбелязвало, че са дадени за осиновяване.
Гинеколози обясниха, че е възможно при липсващ регистър изоставените деца да бъдат продадени чрез канал за осиновяване на новородени у нас или зад граница.

ДАНС уволни свой сътрудник заради участие в тв дебата, съобщава „Труд"
Тошко Тодоров, икономическият експерт на ГЕРБ, който участваше в диспута между Сергей Станишев и Бойко Борисов, от вчера е с прекратен граждански договор за сътрудничество с ДАНС. Това съобщи пред "Труд" самият той . "Знам, от ДАНС дори ме питаха дали да го вземат", уточни Борисов и попита: "Нали и в ДАНС трябва да работят експерти, защо ги гонят?" Контрата дойде от червената Илияна Йотова: "Хора, които работят в ДАНС, не трябва да се обвързват с политически дебати, и то публично!" Според източници от "Позитано" 20 Станишев бил шокиран от факта, че сътрудник на ДАНС участва в политиката.
Тодоров е бивш шеф на данъчната администрация в Добрич. Оттам вчера заявиха, че негови братовчеди под покровителството му са източвали ДДС: братята Диян и Димитър Доневи, както и зетят на Тодоров Методи Методиев. Те преустановили тази си дейност в Добрич, след като през 2006-а Тодоров бил прехвърлен в данъчното във Варна. Тогава десетки фирми на негови родственици били пререгистрирани във Варна и София. "Никого не съм прикривал. Дори жена си съм глобявал. Ако някой е извършил престъпление, да си носи отговорност", коментира вчера Тодоров.
"За първи път от вас чувам, че около него има такива неща", каза Борисов.
Тодоров все още не е сигурен, дали договорът му с ДАНС е прекратен, въпреки че му е взет от ръцете. "Може пък да е провокация", надява се той.

Автомобили с десен волан - кризисен хит, отбелязва „24 часа"
Финансовата криза засили вноса у нас на автомобили с десен волан, предимно от Великобритания. По данни на КАТ около 2 хиляди возила с обратно кормило вече се движат по нашите пътища, а поне още толкова са обявени за продан като нов внос.
Някои предпочитат да обърнат кормилото, но това става предимно в квартални гаражчета за минимум 3 хиляди лева. В оторизирани сервизи сумата набъбва два пъти.
Затова повечето от собствениците на английските возила предпочитат да си ги карат с десен волан, което е изключително опасно особено при изпреварване и в движение в града. Именно заради това шефът на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) Анастас Тодоров иска всички водачи на "десни" возила да минават допълнителни курсове, а на колите от новия внос задължително да се мести кормилото.
От началото на годината се е повишило търсенето и предлагането на автомобили втора ръка с десен волан, внос най-вече от Великобритания.
Проверка на "24 часа" из столичните борси и най-големия интернет портал за продажби на употребявани возила - mobile.bg, установи, че в някои случаи цените на английските автомобили са два пъти по-евтини от европейските с ляв волан.
Ниската стойност на машините с обратно кормило търговците обясняват с факта, че на Стария континент те почти не се търсят, защото са опасни и с тях стават много катастрофи.
Преди няколко години те са били хит сред поляците, които обаче вече могат да си позволят и "нормални" коли заради повишения си стандарт.
В момента около 2 хиляди возила с десен волан са обявени за продан в интернет, а поне още толкова кръстосват и родните пътища.
"Островните" автомобили не отстъпват по качество на другите, но при лявото движение са опасни. Най-голямата заплаха за шофьорите на тези коли е при изпреварване - видимостта липсва и возилото трябва да се изнесе изцяло в другата лента. Особено неприятно е, когато трябва да се задмине голям камион с ремарке, признават притежатели на "десни" коли. Друго неудобство е смяната на скоростите при ръчна трансмисия. Английските автомобили са опасни и при движение през нощта. Левият фар свети много по-силно и високо и заслепява движещите се насреща коли.
Заради тези огромни неудобства част от притежателите на автомобили с десен волан се опитват да преместят кормилото в "правилната" посока.
В България обаче няма оторизирани сервизи за тези сериозни реконструкции в машината и те се правят в квартални гаражчета, където гаранция за успех липсва, пък и ще ви струва поне 2-3 хиляди лева. По принцип сервизите на автомобилните представители и дилъри имат ресурс да направят промяната, както трябва. При дилър на BMW например това излиза до 4000 евро според модела. Преместването на волана и таблото не е достатъчно, нужна е и смяна на кормилната рейка, фаровете, лоста за чистачките, тапицерията на предните врати при наличие на електрически стъкла и стоповете за мъгла отзад също се обръщат.
На автомобилите с автоматична скоростна кутия като този Vauxhall (Opel) Insignia дори и с десен волан по-лесно се свиква, защото няма нужда да превкюлчвате скоростите с неудобната лява ръка.

Амнистията пожали само 160, пресмята „Монитор"
Само около 160 затворници ще бъдат предсрочно освободени. Това стана ясно вчера от правосъдния министър Миглена Тачева, след като парламентът прие окончателно закона за амнистията.
Така депутатите намалиха драстично броя на лицата, които ще бъдат помилвани. В началото на месеца Народното събрание одобри проекта на правосъдното министерство, който беше внесен от Министерския съвет. Според него от предсрочно освобождаване трябваше да се възползват около 3000 души. По данни на Тачева става въпрос за 1293 нерецидивисти, на които им остава да изтърпят наказание до 1 година, 1033 рецидивисти, които трябва да излежат 6 месеца, и още около 200 души, излизащи от затвора след месец.
Вчера обаче беше одобрен проектът, изготвен от Надя Антонова от Коалиция за България. Той обхваща осъдените за продължавано престъпление между 8 август 1997 година и 30 септември 2002 година, както и съдените за притежание на наркотици между 20 май 2000 година и 12 октомври 2006 година, които за еднакво престъпление са получили много по-високи наказания. Амнистия няма да се налага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт.
"Почти няма закон за амнистията, но това е волята на народните представители", коментира от трибуната министър Тачева. Това е втората амнистия, която предлага правосъдното министерство в рамките на мандата на тройната коалиция. Предишното предложение беше на предшественика на Миглена Тачева - Георги Петканов. Законопроектът предвиждаше предсрочното освобождаване да засегне всички умишлени престъпления, които се наказват до 3 години лишаване от свобода, и тези по непредпазливост, наказвани с до 5 години затвор. Предвиждаше се още висящите дела да бъдат прекратени. Левицата обаче тогава настояваше да се ревизират текстовете, които засягат рецидивистите и висящите дела.
Междувременно Надя Антонова от БСП пък заяви, че от закона ще се възползват 300-400 души.
"Мисля, че парламентът защити и потърпевшите от престъпление. В момента има много висящи преписки за извършени умишлени деяния. Ако те бяха амнистирани, а делата прекратени, потърпевшите нямаше да могат да бъдат обезщетени. По този начин щяха да се амнистират около 3000 души, 58 от които рецидивисти", каза тя.
Законът предвижда още наложените от съда глоби да бъдат събирани в полза на държавата. Прекратяват се наказателните производства, но не се прекратяват изпълнителните дела. Отпада предложението амнистията да обхваща умишлени престъпления, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до три години или друго по-леко престъпление.

Искаме експертни дебати, настоява „Дума"
Официално предложение за провеждането на експертни дебати отправиха вчера представителите на ГЕРБ към БСП. Идеята бе оповестена от лидера на партията Цветан Цветанов. Предложението на гербаджиите е първият дебат между експертите да е по-проблемите на сектор "Земеделие". Хората на Бойко Борисов смятат, че арбитри в първия дебат трябва да бъдат самите земеделски производители, които да изслушат предложенията на двете страни и да поставят въпросите си. От ГЕРБ смятат, че в такава експертна дискусия място имат и представителите на ДПС, защото земеделският сектор бил под техния контрол. Цветан Цветанов коментира още, че е добре преди започването на политическата кампания да се проведат подобни дебати и по други теми като здравеопазването например. От партията считат, че по този начин хората по-добре ще се ориентират в истинските политически позиции на партиите и така изборът им ще бъде улеснен.

Обират ни по испански, предупреждава „Стандарт"
Кралете на родните джебчии се завърнаха от гурбет и вече вилнеят у нас. Най-сръчни са бандите за кражби на кредитни карти, от които пропищя цяла Испания. Засякохме в началото на март тарторите да кацат в София, но нямаме улики, за да ги задържим, заявиха източници от МВР. Майсторите в обирите на електронни портфейли дебнат жертвите си предимно в моловете и лъскавите заведения. Вече имаме десетки сигнали на ужилени граждани, признаха от полицията. Бригадите на апашите са съставени от по няколко души с разпределени задачи. Двама свиват чантата, а техните колеги за нула време източват плячкосаните кредитни карти. Като хит се разказва случай, когато бандитите успели да източат и върнат открадната карта, преди собственикът да приключи вечерята.
Крадците смениха парите с кредитни и дебитни карти. Наглите апаши вече тарашат чанти и портфейли, но не за левове, а за електронни портфейли, където има много повече средства. От началото на кризата МВР отчита ръст на кражбите на кредитни карти. Според данните апашите дебнат жертвите си най-вече в късния следобед, когато хората пазаруват или пък разпускат в заведение след работа. Именно моловете, магазините и заведенията са най-честите места, където апашите задигат чантата или портмонето ни. Заради зачестилите обири от 2 седмици моловете в столицата и големите магазини постоянно предупреждават гостите си да съхраняват по-внимателно вещите си. Според статистиката у нас на всеки 6 часа по един българин става жертва на нагли обирджии. А най-често картите се източват между 20 и 22 часа. Само два часа по-късно апашите атакуват отново картите, тъй като в полунощ лимитите на картите се нулират. Средната сума, която бандитите успяват да източат от кредитните или дебитните карти на жертвите си е 600 лева.
От МВР признават, че спецовете по източването на карти и банковите експерти, които правят защитите на електронните портфейли, работят с почти еднакво темпо. Ако компания пусне на пазара нова защита за карти, то след половин до една година максимум полицията задържа апашите, които са разбили системата й за сигурност, коментират експерти в бранша. Те признават, че родните апаши са известни в цяла Европа с бързината и техниката, с която точат милиони от картите на европейците всяка година. През последния месец дори МВР засече, че две български банди, работещи в Испания, са се завърнали у нас. Оттогава е регистрирано и увеличение на кражбите в столицата.
Бандитите у нас използват както добре познатите вече похвати за източване, така и най-новите технологии за разбиване на ПИН кодовете. От МВР признават, че вече остарялата "ливанска примка" все още се използва от бандити в провинцията. Примката представлява специално устройство, което се слага в отверстието на банкомата и при поставяне на карта я блокира. След като попаднете в капана, на помощ се притичва услужлив младеж, който ви дава номер за спешен случай. На него жертвата сама съобщава данните си на измамниците. Друг номер при "ливанската примка" е залепен грешен номер на банкомата, от който отново бандитите разбират данните ви. Експерти твърдят, че България се очертава като един от центровете, където бандитите произвеждат и т. нар. бяла пластика. Това е заготовка, с която измамниците "клонират" кредитната карта. Специално печатащо устройство нанася върху празните пластмасови правоъгълници данните от оригиналните карти. Чрез тези пластики се "източват" банковите сметки, без да е необходимо да се крадат истинските карти. За разбиване на ПИН кода също има няколко варианта. Първият е специална клавиатура, която се поставя под истинската на банкомата. Тя запаметява цифрите от кода. След отмъкването още на петата минута бандитите вече са успели да източат сумата от картата ви. Другият вариант е заснемането на ПИН кода с камера, голяма точно 1 мм.
Най-новият капан на бандитите за източване на електронния портфейл е в интернет. Апашите си регистрират мними търговски сайтове, където се продават стоки на атрактивни цени. За регистрацията обаче е необходимо да посочите личните си данни и сметките на картите, с които ще плащате. Тези данни са достатъчни на крадците да източат картата ви.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини