Първите първокласници в униформи в областта прекрачиха училищния праг

    Първите първокласници с униформи в областта прекрачиха училищният праг.68 деца спретнати в бели ризи и вратовръзки се строиха днес в двора на основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ за да приветстват школското знаме. Те отрупаха с цветя бъдещите си учителки.

    Това стана на традиционното общо тържество по случай първия учебен ден на основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Езиковата гимназия „Хр. Ботев“. Първокласниците изслушаха с респект химна на Република България и наблюдаваха издигането на националния трибагреник.

    Те бяха поздравени от името на кмета инж. Хасан Азис, който ги увери, че първият учебен ден е начало на вълнуващо приключение. В поздравителен адрес началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев посочи, че пред първокласниците е дълъг път водещ към знание и наука. Майката на първокласник-Радостина Ангелова, ги прикани да обичат книгите. Първокласник рецитира стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“.

    Общо 480 деца ще се учат в настоящата учебна година в най-голямото основно училище в областта „Св. св. Кирил и Методий“. Това е първото основно училище въвеждащо униформи за своите първокласници. Школото е спечелило проект пред Центъра за образователна интеграция под наслов „Утре за всеки ученик“. Директорката Лиляна Янкова подчерта в приветствието си, че достъпното образование е гаранция за силна държава.

    180 са осмокласниците, които чуха днес първия учебен звънец на Езиковата гимназия. Общият брой на учениците е 889. Те се обучават в три английски, три немски и една френска паралелки. Езиковата гимназция е с 96-годишна история. За първи път тя посреща първия звънец на новота учебна година с названието Езикова. Директорката Йорданка Чавдарова пожела след като миналата година са излъчили цял олимпийски клас от ученици спечелили отличия на олимпияди, тази година класовете да са два. Тя подчерта, че гимназията е една от 184-те училища одобрени за иновативни в страната от общо 2500. Има готовност за иновации, които да се разработят с ученици, преподаватели и родители.

    Бъдете факлоносци на Просвещението, пожела в поздравителен адрес областния управител Никола Чанев.

    На тържеството присъстваха Сабина Сюлекчиева, главен секретар на Областна администрация-Кърджали, инж. Катя Митовска, зам. – кмет на община Кърджали, Демитра Мирянова от РУО-Кърджали, Яни Янев, председател на Тракийското Дружество „Димитър Маджаров“.

    Георги Кулов.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини