Депутат с 34 млн лв. от поръчки. Преглед на националния печат

По-евтино парно в София - защото е държавно, отбелязва „Дневник"
Броени дни след като защити смущаващо високите сметки за парно в София за януари, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров внезапно обяви, че услугата ще поевтинее. "Топлофикация - София" ще преизчисли януарските сметки по цената от декември, преди поскъпването на топлинната енергия в столицата с 18.79%. Разликата ще бъде приспадната от февруарските и мартенските сметки на абонатите, съобщи Димитров във вторник. Частните топлофикации засега не смятат да последват примера на държавното дружество въпреки поканата на министъра.
Решението за връщане на старите цени е взето през нощта на понеделник срещу вторник от министерството, което е едноличен принципал на вече 100% държавната топлофикация, каза Петър Димитров на енергийната конференция "Сигурност, либерализация и климат", организирана от в. "Капитал" и сп. "Бизнес и екология". На въпрос това решение само на министерството ли е, той отговори: "Не мисля, че има значение. Това е решение на правителството." И го определи като "антикризисна социална мярка". Министърът мотивира неочаквания ход и с поевтиняването на петрола, мазута и газьола на международните пазари. Допреди месец Димитров твърдеше, че това поевтиняване ще се отрази чак през април.
До преразглеждането се стигна, след като столичани получиха с 30-40% по-високи сметки в сравнение с януари м.г., въпреки че близо седмица радиаторите останаха студени заради газовата криза. При първата си реакция на гражданското недоволство министърът обясни разликата с натрупаното поскъпване на парното от 1 юли и от 1 януари общо с 34%.
Шефът на "Топлофикация - София" Петко Милевски пък заяви, че миналия месец столичани са се къпали по-често. Преди това премиерът Сергей Станишев предупреди да се изключат дните без парно. Сега представители на потребителските организации и на министерството заедно ще проверяват точно ли измерват уредите в сградите с най-високи сметки в столицата.
Според експерти сметките на столичани трябва да намалеят с около 18-20%. "Топлофикация - София" ще представи на всеки от клиентите си информация за преизчислението, щом получи разпореждане от енергийното министерство, каза Милевски. Няма смисъл от толкова висока цена, ако парите не се събират от абонатите, допълни той. Само преди два месеца той защитаваше последното поскъпване с аргумента, че заради задържането на цените на парното, докато тези на природния газ се увеличават, от октомври до декември дружеството е натрупало над 40 млн. лв. загуби.
Като компенсация за новите три месеца, през които компанията ще работи на загуба, Петър Димитров ще моли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да не намалява цените през април, когато природният газ ще поевтинее по обещанията на "Булгаргаз". В противен случай "Топлофикация - София" може да се окаже в бедствено положение, твърди министърът. От комисията, която по закон е независима в решенията си, не коментираха дали ще се съобразят с подобно искане. Сегашното намаление на цените не противоречи на утвърдените от регулатора тарифи за топлоенергията, защото те са пределно допустими и дружествата могат да продават и под тях.
В сряда Петър Димитров ще се срещне с представители на останалите топлофикации, за да убеди и частните дружества да преизчислят януарските сметки. Не е необходимо правителството да взема решение, ние продаваме под цените, определени от ДКЕВР, коментира председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски. Според шефа на "Булатом" Богомил Манчев държавата има право на социални реверанси, но ефектът от задържането на цените е декапитализация на дружествата. Януарските сметки в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново, Габрово и Сливен са по-ниски с 5% в сравнение с януари 2008 г., каза Десислава Филипова, пресаташе на собственика на дружествата Христо Ковачки.
Оттам обясниха разликата с инвестициите в когенерации. В София опитът да се изградят такива мощности се провали преди три години заради непрозрачни условия за избор на инвеститори. "Не можем да си позволим да намалим цените, заради задържането им през миналата година вече натрупахме загуби за около 7-8 млн. лв.", коментира вицепрезидентът на "EVN България" Калина Трифонова. Компанията е собственик на пловдивската топлофикация.
Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов приветства решението на министерството и го определи като резултат от натиска, който ГЕРБ е упражнил върху правителството.

Парното ни връща пари, очаква и „Стандарт"
Неочакван подарък сгря столичани насред големия студ. Отменяме със задна дата увеличените цени на парното, обяви министър Петър Димитров. Топлото скочи с 18,7% от началото на годината и доведе до огромни януарски сметки. Те ще се преизчислят и хората ще бъдат компенсирани, увери Димитров. Всеки абонат ще получи писмо с подробни указания как ще бъде компенсиран. Това ще стане чрез приспадане от следващите сметки, обясни шефът на софийската "Топлофикация" Петко Милевски. Ако един апартамент е ползвал еднакво количество топло през януари и февруари и първата фактура е за 200 лв., за втория месец ще е 125,20 лв. "Не може софиянци да плащат толкова много, след като петролът и алтернативните горива, които формират цената на газа, падат", аргументира се Димитров.

Сметките за парното в София от пазарни станаха социални, коментира „Сега"
Драмата с шоковите сметки за парното в София вчера претърпя обрат, след като министърът на икономиката внезапно реши да върне старите цени. Петър Димитров съобщи, че е наредил на столичната топлофикация да забрави за поскъпването от Нова година, разрешено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, и да пише нови фактури за изминалия месец, като прилага предишните, по-ниски цени.
Сметките ще бъдат коригирани и "Топлофикация" ще върне надвзетите суми, като намали с тях февруарските сметки, поясни Димитров. Днес той организира среща с шефовете на останалите топлофикации в страната, за да ги убеди и те "да действат социално".
От 1 януари цените за парно скочиха почти навсякъде в страната, но най-много опариха софиянци - 18.7% повишение. Когато започна газовата криза и дни наред в много райони на столицата хората мръзнеха със студени радиатори и хладка вода, премиерът Станишев и енергийният министър успокояваха, че сметките ще са по-ниски заради намаленото потребление. Ето защо абонатите бяха шокирани, когато получиха сметки, които са с по 40-90% по-високи от януари 2008 г. Потребителските организации заплашиха, че ще заведат дела, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направо обвини Станишев и Димитров, че не са изпълнили обещанията си за по-ниски сметки.
Явно за да потуши надигащото се напрежение, министърът на икономиката вчера реши еднолично да върне старите цени в София. Малко по-късно той съобщи, че все пак ще възложи на специална комисия да провери януарските калкулации. В нея ще влязат чиновници от различни ведомства, юристи, потребителски организации, топлоексперти. Тя ще има 15 дни, за да провери счетоводството, съоръженията и уредите на "Топлофикация София" и да докладва откъде извират проблемите. Първо ще бъдат ревизирани фактурите на сгради, сюрпризирани с особено високи или съмнително ниски сметки. Димитров иска пълен анализ на разпределението на енергията в тези сгради за периода януари 2008 г. до януари 2009 г.

Връщат старите цени на парното в София, пише и „Дума"
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи вчера, че решението за вдигане на цените на софийската топлофикация няма да бъде изконсумирано от нея. Според министъра така сметките ще останат на нивото на миналогодишния януари - заради намалялото потребление с 11,5 на сто. Петър Димитров поясни, че януарското поскъпване с 18,7 на сто се отменя за софийската топлофикация, тъй като тя е собственост на държавата. На практика през февруари ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите януарските увеличения.
Решението за отмяна на януарското поскъпване на парното за София е предвид устойчивата тенденция на намаление на цените на нефта, дериватите и на газа. На практика цените ще бъдат оставени на нивото от 31 декември 2008-а. Това ще е социална антикризисна мярка, но тя засяга и бизнеса, и България като цяло, изтъкна Петър Димитров.
По повод твърденията, че януарските сметки за парно са скочили с 90% той посочи, че за януари 2008-а година са начислени по фактури сметки за 50 млн. лв., а за януари тази година - за 60 млн. лв. Стана ясно още, че министърът на икономиката Петър Димитров е подписал заповед за създаване на специална комисия, която ще извърши извънредна проверка в "Топлофикация София" относно начина на образуване на сметките за потребителите на топлинна енергия.
Първо комисията ще извърши проверка в сградите с най-голямо повишение на сметките за топлинна енергия през януари. Предвидено е извършване и на метрологична проверка на топломерите в абонатните станции, за които е установен сериозен ръст на потреблението и съответно на сметките на абонатите. Комисията трябва да направи пълен анализ на разпределението на енергията в тези сгради за периода януари 2008 г. до януари 2009 г.
От дружеството трябва да представят списъци на абонати с най-голямо повишение и с най-голямо понижение на сметките за топлинна енергия за месец януари тази година в сравнение със същия период на м.г. Комисията има 15-дневен срок за приключване на работата си, като в дейността й могат да се включат и представители на ДКЕВР, потребителски орагнизации и медии.
"Топлофикация-София" ще представи на всеки от клиентите си информация за преизчисляването на сметките за парно, заяви изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Той каза още, че няма смисъл да има толкова висока цена на парното, ако парите не могат да се съберат от абонатите.
Общите суми на сметките на крайните потребители на топлофикациите Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново, Габрово, Сливен са с 5% по-ниски за януари 2009 г, сравнено със същия период на 2008 г. Това се казва в съобщение на пресаташето на Христо Ковачки - Десислава Филипова във връзка с изявление на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров относно цените на топлофикация София и частните топлофикации в България.

БНТ гони Човека глас от "Евровизия", отбелязва „Труд"
БНТ се закани да призове Красимир Аврамов, който спечели "Евровизия", да се оттегли доброволно от участие в конкурса заради негативното обществено мнение за изпълнението му.
"Ако получим отказ на това наше предложение, пред нас ще стои възможността да спрем участието си в Москва, факт заради който ще ни бъдат наложени финансови санкции", пише в официално становище на БНТ. Преди да призове към отказ Аврамов, БНТ ще направи опит да внесе корекции в песента, за да я направи конкурентоспособна. Според зам. програмния шеф на БНТ Димитър Цонев тя е платила за участие в конкурса такса от 80-90 хил. швейцарски франка и освен че те ще бъдат задържани от организаторите, БНТ ще трябва да се бръкне с още 10% върху сумата. Т.е. цялата "операция" ще излезе около 100 000 швейцарски франка или над 130 000 лв. От телевизията смятат, че ако Аврамов се откаже, в конкурса трябва да участва спечелилата второто място Поли Генова. Аврамов спечели първото място с 55,52% от зрителския вот. Генова оцениха 11,74% от зрителите. Лавината на недоволството срещу Човека глас се отприщи заради фалшивото му изпълнение. Появиха се съмнения, че вотът за него е манипулиран. Вчера пред БНТ срещу Аврамов протестираха 20-ина души.
Аз съм победителят на "Евровизия". Заминавам за Москва. Тези, на които това не им е удобно, да се оправят по друг начин. Аз и екипът ми сме си свършили нашата работа, коментира пред "Труд" Красимир Аврамов веднага след като разбра, че БНТ e готова да го призова той да се оттегли от конкурса за "Евровизия".
Написал съм песента по формата на състезанието и няма основание отново да се проверяват качествата на песента ми. Тя досега е минала на две комисии.
Това са абсолютно смешни истории. Ако БНТ се откаже от участие изобщо, ще станем за посмешище на всички. Има невероятни имейли за тази песен от цял свят и гласуване с по 10, с по 12 точки. Злобните имейли са на българи. Ние живеем в XXI век, те видяха човек, който не пее в никакви стандарти, и искат да го провалят.

Депутат с 34 млн. лв. от поръчки, разкрива „24 часа"
Обществени поръчки за ремонти и строителство на пътища за над 34 млн. лв. е спечелила фирма, в която участва депутатът от БСП Стоян Проданов.
Става въпрос за ямболската "Технострой-инженеринг 99".
Договорите са от края на 2005 г. до сега и са сключвани с пътната агенция, регионалното и земеделското министерство и общини, сочи регистърът на обществените поръчки.
Заради тази процедура вицепремиерът Меглена Плугчиева вчера обясни, че при нея е постъпил сигнал за конфликт на интереси, касаещ двама депутати, спечелили проект за ремонт на селски път. Тя посочи, че случаят се проверява от Комисията за защита на
Конкуренцията и Комисията за борба с корупцията. Сигналът ще бъде проверен и от министъра на земеделието Валери Цветанов.
Писмото пристигна при нас, потвърди вчера шефът на антикорупционната комисия Бойко Великов. Той обаче не успял да се запознае със съдържанието му. Сигналът ще се гледа от депутатите утре.
По случая има решение на Комисията за защита на конкуренцията от 10 февруари и с него е отхвърлена жалба на участник в процедурата за ремонт на селскостопански път в община Крумовград от с. Егрек до с. Бук. В жалбата обаче се посочва, че конкурсната комисия не е проверила декларациите за конфликт на интереси, защото "член на съвета на директорите и съдружник в дружествата от обединението, класирано на първо място ("Билд-консулт"), са и членове на комисията по земеделието и горите към парламента. Тасим е неин заместник, а Проданов е член.
Справка в регистъра показа, че на 12 декември 2008 г. "Билд консулт" сключва договор по "Регионално развитие" за 669 180 лв. за ремонт на отсечката Кърджали-Опълченско-Дъждино-Пепелище. Обединението има и договор с МРРБ от 2007 г. за ремонт на улици в Кърджали. Той е за 161 477 лв. От министерството вчера обясниха, че първият е с община Кърджали и тя трябва да следи за конфликт на интереси. От МРРБ напомниха, че според правилника на НС депутатите нямат право да са в управата на дружества.
Според регистъра на поръчките "Технострой-инженеринг 99" е спечелил 22 проекта. Най-големият е за ремонт и зимно поддържане в района на Елхово - 13,2 млн. без ДДС. В края на 2006 г. фирмата сключва договор със земеделското министерство за ремонт на път в община Болярово за 430 841 лв.
През ноември 2007 г. пък "ПСФ-Тесхнострой-инженеринг" печели договор по "Регионално развитие" за 20,5 млн. за ремонти пак в Елхово. В това обединение пряко "Технострой инженеринг" има 35%.

Тасим: Като съм в парламента, фирмите ми да не работят ли?

Hямам нищо общо със земеделското министерство, за какъв кофликт на интереси може да става въпрос. Така депутатът от ДПС Юнал Тасим коментира информацията за договора на обединението "Билд консулт". Той обясни, че поръчката няма връзка с еврофинансиране и няма какво да се коментира, тъй като дейността му като депутат не означавала, че фирмите му не трябва да работят.
По Търговския закон могат да се регистрират различни обединения, отговори Тасим на въпрос кога е създадено обединението с "Технострой-инженеринг 99".
Според регистрите в тази фирма Стоян Проданов има 33%. Регистрирана е през 2002 г. в Ямбол и освен него с по-голям дял са "Пътностроителна компания Ес Би Ес" и още 2 физически лица. От протоколи от общи събрания на акционерите става ясно, че Проданов е и председател на Съвета на директорите. Там той представлявал фирмата си "Хемус консулт 2007". Покрай нея левият депутат попадна в полезрението на Сметната палата, тъй като се оказа, че не я е посочил в имотната си декларация за 2007 г. Вчера Проданов не бе открит за коментар.

Кръгът "Николов" точил милиони по нова схема, разкрива „Монитор"
Ново разследване за присвояване на милиони от еврофондове е започнала прокуратурата срещу групата на шуменския бизнесмен Марио Николов.
Това съобщи вчера ръководителят на звеното за борба със злоупотребите със средства от еврофондовете в прокуратурата Маргарита Попова. Пред медиите тя уточни, че освен Марио Николов, в групата са и още няколко човека, част от които се припокриват с тези, които са подсъдими по вече вървящото дело в Софийския градски съд. До момента обаче обвинения не могат да бъдат повдигнати, тъй като се очакват съдебни поръчки от Холандия, Франция, Италия, Швейцария и Германия, допълни Маргарита Попова.
Името на Николов нашумя покрай разследване на ОЛАФ, в което се твърдеше, че бизнесменът участвал в престъпна схема, по която са източени 7,5 млн. евро от САПАРД. Сигналът дойде от германски разследващи, които засекли схема за измами по програмата. Според материалите от ОЛАФ бизнесменът, съпругата му и още няколко човека са вкарвали в България стари месопреработвателни машини, които са представяли като нови.
Делото срещу групата беше вкарано миналата година в съда и няколко от заседанията по него вече минаха. Междувременно шуменският бизнесмен свика пресконференции, на които обяви, че делото срещу него било поръчка, целяща да го извади от пазара с гъши дроб в Европа.
По случая бе разследван и предприемачът Людмил Стойков. По-късно делото срещу него беше прекратено в частта му за участие в организирана престъпна група и документни престъпления. Бизнесменът бе призован само като свидетел по делото и миналата седмица даде показания пред магистратите.
Единственото обвинение срещу Стойков, по което продължи да се работи, бе за пране на пари. Главният прокурор Борис Велчев вчера съобщи, че разследването срещу предприемача вече е приключило и започва предявяване на материалите по делото. Очаква се до седмица обвинителният акт да влезе в съда, който ако не открие грешки в папките по делото, да насрочи дата за първото заседание.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини