Математичка създаде формулата на идеалната палачинка

Математичка създаде формулата на идеалната палачинка. Д-р Рут Феърлъф отговорила на предизвикателството, като създала сложна алгебрична формула, която да помогне на готвачите да направят най-добрата палачинка.

34-годишната преподавателка по математика и статистика създала формулата, тъй като двете й дъщери обичали много да похапват палачинки. Формулата на идеалната палачинка е 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). В сложната формула L е броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция.
Буквата F отразява най-лошия резултат, а к е идеалната консистенция, T е сгорещеността на тигана. Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което тестото трябва да престои преди да бъдат направени палачинките. Е е времето, за което сготвените палачинки трябва да престоят преди да бъдат изядени. Колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката.
Д-р Рут заявява, че сгорещеността на тигана е един от най-важните компоненти, както и приготвянето на вкусно тесто. "Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", споделя математичката. Следващото нещо е в тестото да няма бучки.
"Можете да проверите това като я изсипете с лъжица, сместа трябва да падне леко от нея. Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото. Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате. Палачинката трябва да бъде сервирана топла със захар и лимон", съветва тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини