Мачовците са на изчезване

В съвременна Русия силните, властните и агресивните мъже или с две думи - "истинските" мъже, са изчезващ вид, пише "Новие известия". Те загиват в регионални конфликти и при разчистване на сметки между престъпни банди, а в мирния живот стават жертва на мъжка ревност. От своя страна, жените усвояват мъжки роли и все по-често отдават предпочитания на не толкова ярки спътници в живота.

Една от пациентките на психотерапевта Марк Сандомирски била омъжена за мачо. След двегодишна терапия тя изоставила мъжа си, който редовно й изневерявал, и сключила граждански брак със "спокоен домошар". "В процеса на терапията тя стана психологически по-зряла, по-уверен в себе си човек", обясни действията й Сандомирски.

За руските жени, продължава изданието, мачото вече не е идеал. Изследване за качествата на желания мъж показало, че руските момичета предпочитат трудолюбиви, честни и умни мъже, а енергичните, високите и красивите остават на заден план.

Още един удар за мачовците е еманципацията на жените. "Свидетели сме на смяна на ролята на половете. Жените започнаха много повече да пушат, да карат коли, по-малко време да отделят на децата, по-често са инициатори на развод", отбелязва психологът Лев Московкин. Според други негови колеги жените са се променили - станали са самодостатъчни и все по-често предпочитат "меки" мъже. "Мачовците искат да подчиняват, а в момента жените не искат да се подчиняват", констатират те.

Поклонниците на мачовците също не бързат да встъпват в контакт с такива мъже. "За младите жени мачовците са необходими за съзерцание, за удовлетворяване на подсъзнателните комплекси", пояснява професорът по психология Евгений Шапошников. "Но с годините жената губи интереса си към мачото, тъй като развитието на такива мъже е ограничено, особено в Русия, където не се приветства прекомерното привличане на погледите", добавя той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини