Още няма обвинение за смъртта на осмокласника Радослав

14-годишният Тонимир от Славяново, който бе задържан след смъртта на братовчед си Радослав, е освободен от ареста и не му е повдигнато обвинение, съобщи БНР.

Вчера 14-годишният Радослав Димитров почина в часа по биология в Основно училище "Христо Ботев" в Славяново, след като съученикът му и негов братовчед Тонимир го нападнал и ударил няколко пъти. Момчетата седели на един чин, но от години между тях имало конфликт.

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Тепърва обаче следствените органи ще изясняват причините за смъртта на Радослав. Очакват се и резултатите от аутопсията на момчето. Родителите му обаче бяха категорични, че синът им не е страдал от никакво заболяване, освен вродена катаракта (помътняване на очната леща или т.нар. "перде" - бел.ред), която е била лекувана постоянно.

"Сутринта изпратих детето си на училище, не на война. Това не може да бъде нещастен случай, това е убийство. От първи клас имаха проблеми с Тонимир. Искахме да го преместят, но нищо не направиха. Тези деца за тях са просто банкоматни карти", през сълзи каза тази сутрин бащата на Радослав - Бисер Димитров.

В Славяново днес е ден на траур. Градчето е малко и всички се познават. Според кмета Христо Таренгов напрежение няма, но хората са в шок, съобщи БНР. Мъката е голяма за целия град. Днес в училището влизат психолози, които ще работят и с учениците, и с екипа на училището, потвърдиха от Регионалното управление на образованието.

"Аз не мога да кажа как стоят нещата, защото не съм присъствал. Това са само слухове. След такъв случай никой не може да говори. Все пак е голяма мъка не само за близките, но и за цяло Славяново. С каквото можем помагаме и на двете училища, и на детската градина. Каквото зависи от мен, аз ще го направя. Колегите от кметството също ще помагат на директорката, на учителите и учениците. Ще бъдем на разположение на всички", заяви кметът Христо Таренгов.

Новият министър на образованието Красимир Вълчев каза, че ако е необходимо ще назначи проверка за случая, въпреки че според него такава проверка вече е направена.

"Ще се запозная с доклада, който предполагам са изготвили колегите", каза Вълчев и добави, че трябва да се остави на следствените органи да изяснят причините за смъртта на детето.

Министърът поднесе съболезнования на родителите и близките на починалия Радослав.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини