Новото образование е тук! Учители консултират ученици по Skype

Педагози от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново, които отдавна са на "ти" с информационните технологии, консултират учениците си по Скайп, написа в-к "Янтра ДНЕС".
Сред преподавателите - новатори, които вече са успели да наложат този модел на работа сред своите възпитаници, е Наталия Сотирова. Тя преподава информационни технологии на ученици от 5, 6 и 7 клас.

"Децата вече са се сраснали с компютрите, но в действителност нямат елементарни умения", споделя г-жа Сотирова.

"Затова реших да ги провокирам да използват глобалната мрежа, като търсят информация по дадена тема чрез "Гугъл" например. За първи път направихме това миналата година за годишнината от обесването на Васил Левски и се получи много интересен урок", разказа учителката.

След това децата започнали да се интересуват от Скайп-а на госпожата и започнали да й пишат.

"Използваха т.нар. шльокавица, която не е нито латиница, нито кирилица, а препинателните знаци напълно липсват", обяснява педагожката.

"Хрумна ми, че мога да използвам това, за да ги науча да пишат правилно. В клас обявих, че няма да отговарям на тези, които пишат неправилно. Така всички започнаха да изпращат послания до мен на чист книжовен език."

Сега учителката масово дава домашни на учениците, които те й изпращат на имейл.

"Така и за тях, а и за мен е по-лесно", признава г-жа Сотирова.

Тъй като не всички нейни възпитаници имат на разположение компютър в дома, тя им позволява да ползват компютърния кабинет в училище всеки ден по един час след края на учебните занятия.

"По-голяма част от децата използват компютъра само за игра, а съвсем малка част от тях знаят за опасностите, които крие интернет пространството", споделя наблюденията си преподавателката.

Според нея родителският контрол е много занижен, а семействата нехаят какво правят децата им в глобалната мрежа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини