КАТ остава без радари. Преглед на националния печат

"Дума": Бойко Борисов разгневи македонския президент
Изявлението на Бойко Борисов е политически вредно и абсолютно нелогично. Това заяви вчера по време на пресконференция президентът на Република Македония Бранко Цървенковски по повод изказванията на столичния кмет в Чикаго относно южната ни съседка. Пред българските емигранти лидерът на ГЕРБ обяви, че ще превземе Македония чрез икономическа инвазия.
Цървенковски посочи, че изявлението е политически вредно, защото създава недоверие в отношенията между двете страни, а нелогично, защото Борисов не знае на кои принципи почиват бизнесът и отношенията между двете държави. Македонският президент коментира, че най-големите инвестиции там са от гръцки компании. След като тези инвестиции не са повлияли и няма да повлияят на Македония да защити конституционното име на републиката, те няма защо да се плашат и от големите български компании. Той отправи покана към всички бизнесмени, които желаят да инвестират в родината му.
Президентът Георги Първанов на свой ред каза, че не би коментирал изявлението на български политик, особено като "външна консумация". Ако бих го направил, би било във вътрешен план, допълни държавният глава. Той обясни, че очаква българският бизнес да превземе, казано условно, много други далечни, по-големи страни и това е смисълът на глобализацията.

"Новинар": Инвестираме в енергетиката на Македония
България ще продължи да инвестира в енергийния сектор в Македония, като това ще допринесе за намаляване на енергийния дефицит на западната ни съседка, заяви президентът Георги Първанов вчера по време на официалното посещение на държавния глава на Македония Бранко Цървенковски. Двамата президенти заявиха, че подкрепят участието на Македония в реализирането на проекта АЕЦ „Белене". „Единствената негативна тенденция в нашите отношения е забавянето на ключови транспортни проекти като изграждането на коридор 8", коментира Първанов. Македонският президент коментира и изявлението на кмета Бойко Борисов в Чикаго, че България може да си върне Македония, като българският бизнес завземе пазарите й. "Изказването на кмета на София Бойко Борисов е политически нелогично и вредно", заяви Цървенковски.

"Монитор": Цървенковски критикува Борисов за речта в Чикаго
След като изправи на нокти политиците у нас, столичният кмет успя да си навлече гнева и на македонския президент Бранко Цървенковски. Изявлението на Бойко Борисов, че България трябва да превземе Македония отвътре, е политически вредно и абсолютно нелогично, отсече вчера държавният глава на югозападната ни съседка. На срещата с българската общност в Чикаго миналата седмица градоначалникът обясни, че България трябва да изкупи предприятията й, за да я постави под икономическа зависимост. Думите на г-н Борисов създават недоверие в отношенията на нашите две страни, обясни Цървенковски, който е на двудневно официално посещение у нас. Той допълни, че освен вредни изявленията на неформалния лидер на ГЕРБ били и нелогични, защото Борисов явно не прави разлика между бизнес връзките и държавните взаимоотношения на България и Македония. В заключение Цървенковски припомни, че най-големият инвеститор в страната му е Гърция, но това не пречи на македонците да бранят името на държавата си от настоятелните искания на Атина да го смени.

"Новинар": Прокурори се "докоснали" до група за отвличания
Бяхме се докоснали до нещо голямо - група за отвличания. Смъртта на Пламен Куцаров прекъсна възможността да се работи и се пресякоха опитите да стигнем по-нататък. Така градският прокурор Николай Кокинов коментира в Нова телевизия смъртта на Куцаров, който загина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан. В тялото му беше открит амфетамин. По думите на Кокинов не би трябвало да има наркотично вещество в загиналия. Обвинителят не коментира, дали униформените са дали дрогата на Куцаров. По тази причина ще бъде направена повторна експертиза за смъртта му. Според първата експертиза Куцаров е починал от остро разстройство на кръвообращението и кислороден глад. Той не е умрял за секунди, каза градския прокурор.

"Монитор": Нова експертиза обръща делото "Чората"
Нова, трета експертиза е напът да обърне шумното дело за смъртта на Ангел Димитров-Чората на 180 градуса. Тя е внесена вчера във Военноапелативния съд и в нея участват независим американски експерт и петима лекари от ВМА, избрани от директора на болницата ген. Стоян Тонев. Това съобщиха пред "Монитор" отлично информирани източници от МВР и прокуратурата. Третата експертиза бе поискана от защитата заради разминавания в предишните две. Според участници в разследването тя може да изчисти вината от петимата полицаи, в чиито ръце издъхна Чората, защото като причина за смъртта е посочено задушаване. За него е спомогнало старо дихателното заболяване, което той е имал, и зависимостта му към наркотиците. Факсимилета от първата експертиза, изпратена до Инспектората на МВР. Там е посочено, че Чората е починал от кардиогенен шок. Според свидетелски показания Димитров е страдал от срастване на плеврите на белия дроб. При задържането му този здравословен проблем се е влошил и се е стигнало до задушаване, подобно на това при починалия преди седмици арестант Пламен Куцаров.


"Труд": Криза за боклука, София остава без кофи

София е изправена пред поредната криза с боклука. Този път не защото кофите ще са пълни, а защото няма да ги има.
От 1 март отпадъците ще се разнасят по улиците в 5 от най-големите райони на града - "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица". А там живеят над 600 000 души.
Причина е провалилият се конкурс на общината за избор на нов концесионер по чистотата за тези райони. В понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли одобрената от кмета Бойко Борисов класация на кандидатите. Според нея победител е австрийската "Заубермахер". Една от фирмите - "Титан Чистота София", подаде жалба срещу решението. Те не били предпочетени, тъй като техните цени били необосновано ниски - с около 30% по-малко.
Сега, след решението на КЗК, общината ще трябва отново да разгледа и да класира офертите. На 1 март обаче изтича договорът с досегашния концесионер "Новера". От компанията заявиха, че ще си приберат 25 000-те кофи и ще изтеглят екипите си.


"Дневник": Банките затягат още условията по кредитите

В първия месец на 2009 г. банките са продължили тенденцията от края на миналата година за затягане на условията, при които предоставят кредити за домакинствата, както и за увеличаване на таксите и лихвите. Това показва месечната информация за промени по кредити и депозити на финансовия портал "Моите пари" за изминалия януари. В тази на практика нова вълна от рестрикции конкретните промени при отделните банки са различни, но посоката им е обща. А като резултат условията по кредитите се върнаха в параметрите си отпреди кредитния бум.
Осем банки (Общинска банка, Емпорики банк, Societe Generale Експресбанк, Алфа банк, Банка ДСК, Банка "Пиреос", ЦКБ, Уникредит Булбанк) променят условията си по потребителските заеми и още толкова - по ипотечните (Societe Generale Експресбанк, Уникредит Булбанк, Банка "Пиреос", Банка ДСК, Общинска банка, Прокредит банк, Емпорики банк, Алфа банк). При потребителските заеми нарастването на лихвите е от 0.5 до 2.59 процентни пункта. Единственото изключение е Алфа банк, която е намалила лихвата по потребителските кредити. Общо е повишението на таксите за разглеждане на документи, както и еднократната такса за усвояване на кредита.

"Стандарт": КАТ без радари

Вече няма какво да спре камикадзетата на пътя. КАТ остава без радари. Апаратите, които ловят шофьорите с превишена скорост, масово излизат от строя. А договорите с фирмите в страната, които ги ремонтират, не са подновени. Това съобщи за "Стандарт" високопоставен източник от МВР. В Разград катаджиите вече са се хванали за главата. Там договорът за поддръжка на радарите е изтекъл още през септември 2008 г. Оттогава работим само с 3 стари уреда и се молим да не се счупят, оплака се шефът на местната полиция комисар Йордан Димитров. Същото е положението и в останалите големи градове.
КАТ вади на пътя всички коли с камери под прикритие, които имат и вградени радари.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини