Въведоха вечерен час за учениците. Преглед на националния печат

Вечерен час за учениците, предупреждава „Труд"
Вечерен час за всички, ненавършили 18 г., ако са без придружител, въведе вчера парламентът с промени в Закона за закрила на детето. Подрастващите до 14 г. не може да са сами навън след 20 ч, а тийнейджърите до пълнолетие - след 22 ч. В противен случай родителите ще бъдат глобявани до 500 лв. за първо нарушение, а за второ - до 1000 лева.
Децата до 12 г. пък не трябва да бъдат оставяни без надзор. Това може да означава, че ще трябва да ходят на училище с придружител, коментираха депутати.
Децата до 14 години вече няма да могат да бъдат на обществено място без придружител след 20 ч. Това решиха вчера депутатите с окончателното приемане на поправки в Закона за закрила на детето. За тийнейджърите от 14 до 18 г. вечерният час е 22 ч.
Ако не могат да бъдат навън с децата си до късните часове, родителите трябва да им осигурят пълнолетен придружител. В противен случай глобата е от 300 до 500 лв. При повторна "издънка" санкцията е до 1000 лв.
Срещу разрешението друг освен роднина да придружава дете вечер скочи депутатът Светослав Спасов. "Това ще насърчи проституцията", заключи той, но идеята му да се забрани изобщо на деца да са навън вечер не мина.
Депутатите приеха още по-сериозни ограничения за родители и деца до 12-годишна възраст. Малчуганите не могат да остават сами и без надзор, "ако се създава риск за физическото, психическото и нравственото им развитие", пише в закона. Няма обаче дефиниция какво точно означава това и в какви случаи се прилага. На практика може да се тълкува, че децата до 6-и клас трябва да ходят с възрастен до училище например. Глобата за човек, който остави без надзор дете, "за което полага грижи", е още по-солена - от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение - до 5000 лв. Депутати определиха това като "глупост", защото родителите трябвало да не ходят на работа.
Глобите за търговци, които продават алкохол или цигари на деца, се повишават двойно - до 4000 лв. При повторно нарушение може да се закрие търговският обект за срок до 1 г. Ако търговец пусне дете в обекта си, глобата е до 8000 лв.

100% българска е само тухлата четворка, отбелязва „24 часа"
Има ли продукт, който да е 100% български, се опита да разбере "24 часа", след като стана ясно, че ядем сирене от почти изцяло вносни продукти и без мляко.
Попитахме браншови и работодателски организации, както и федерацията на потребителите. И се оказа, че единствената стока, за която се твърди, че е 100% българска, е тухлата четворка.
Столове, някои колбаси, памучен трикотаж, хляб, сирене и вино също можели да се нарекат изцяло български. Но браншовиците правят уговорката, че не всички от тях, а само малка част.
Като най-небългарска стока пък могат да се определят обувките.


Закопчаха Златко, погнаха саламите, пише „Стандарт"
Темида се натегна на Брюксел с коктейл 3 в 1.
Седмица преди очаквания суров доклад на Еврокомисията магистрати и ченгета събраха очите на народа с показни акции. Сапунката започна по обяд, когато бе закопчан издирваният за убийства и наркотрафик Златко Баретата. До края на деня полицаи, прокурори и адвокатите на боса се препираха дали той се е предал, или е заловен.
Златомир Иванов пое към ареста с широка усмивка, само белезниците му попречиха да раздава автографи на тълпата журналисти и кибици. По същото време прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Александър Томов.
Той ще отговаря за присвояване на 36 млн. от "Кремиковци" и ЦСКА. В края на деня народът разбра, че прокурорите са взели на мушка и саламите ментета. Започват тотални хайки по колбасарски цехове и магазини.

ЕК: България няма напредък в битката с корупцията, обявява „Сега"
Европейската комисия продължава да е недоволна, че България не показва достатъчно резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Негативната оценка ще бъде отразена в междинния доклад на ЕК, който разглежда състоянието на правосъдието и вътрешните работи, съобщи вчера БНР.
Документът ще бъде представен на 12 февруари. В него се прави преглед какво са свършили българските власти за първите 6 месеца след унищожителния доклад на Еврокомисията от 23 юли миналата година.
В доклада Брюксел отправя обичайните критики за недостатъчни резултати от борбата с организираната престъпност и корупцията. Все още няма достатъчно обвинения и присъди по знакови дела за корупция по върховете и участие в организирани престъпни групи, констатира ЕК. Същият извод направи преди 2 седмици и еврокомисарят по правосъдието Жак Баро на конференция в София. Основните критики в междинния доклад са свързани с неуспеха на страната да създаде механизъм за парламентарен контрол на дейността на ДАНС, неприетите промени в закона за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин, които трябваше да разширят правомощията на т. нар. комисия "Кушлев", все още тромавото производство в досъдебната фаза.
В доклада се изразява и недоволство от отложеното задействане на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, както и от продължаващите заменки с гори и земеделски земи.
Независимо от критиките на Брюксел управляващите от БСП и ДПС са твърдо решени да променят основно закона за конфликт на интереси, с което на практика ще забавят влизането му в сила. "Да си правят вътрешнопартийните завери, аз няма да участвам в безумия, но в пленарната зала ще се опитаме да ги спрем", коментира Олимпи Кътев от НДСВ, който е шеф на комисията за проверка на декларациите. Той предупреди, че залогът на този закон е много голям, тъй като от едната страна стоят 12 млрд. лв. от еврофондовете, които можем да загубим, а от другата - тяснопартийните интереси на група хора.
"Не могат да ни спрат пари заради неща, които изобщо не са свързани с изразходване на европейски фондове и проекти", контрира обаче соцдепутатката Татяна Дончева, която е основният инициатор на поправките. И добави, че страната ни не може да живее от доклад на доклад и да вкара 5000 души в затвора само за да угоди на някого. "Този закон в сегашния си вид ми забранява даже да сключвам брачен договор, защото публичните личности нямат право да сключват договори в частен интерес", възмути се червената юристка. И нарече забраните малоумни.
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък внесе законопроект за промени в закона за конфликт на интереси, който запазва предишното положение и на практика отменя внесените от Татяна Дончева поправки.
В него се предлага да се удължи само с 15 дни срокът за подаване на декларации за конфликт, а не с цели два месеца, както настоява мнозинството. "Ако това не стане, България ще загуби нови огромни суми от еврофондовете в условията на тежка финансова криза", предупреди Костов. Според него спирането на закона се приема от ЕС като признание, че управляващите не могат да се справят с корупцията.
В доклада на Брюксел се критикуват и съмнителните замени на гори и земеделски земи, като ЕК настоява този проблем да бъде решен спешно. Парламентът вече забрани замените на гори, но фактическата забрана за земеделските земи ще влезе в сила чак след 1 март.
Междинният доклад отчита и наличието на изборна търговия. Отбелязва се, че тази година в България ще има два важни избора - за Европейски парламент и за Народно събрание, и се призовават управляващите да пресекат практиките на платения вот.
Отрицателни констатации има и за Търговския регистър, който според експертите на Брюксел е направил по-непрозрачна собствеността на компаниите и е затруднил извършването на проверки за свързани лица в търговските дружества, което е предпоставка за корупция.
Най-позитивна оценка, формулирана с израза "значими стъпки в правилна посока", получават действащият вече съдебен инспекторат, съвместните екипи на прокуратурата, МВР и ДАНС срещу организираната престъпност и корупцията.
Темата за управлението на еврофондовете присъства в доклада на ЕК, който в момента се съгласува между различните служби и дирекции и подлежи на промени. Той определя усилията, положени от властите у нас през последните месеци, като "огромни".

ПЕС призова за санкции срещу Борисов, отбелязва „Дума"
Бойко Борисов прекалено много мрази. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев по повод изказването на столичния кмет Бойко Борисов пред българските емигранти в Чикаго, че в основата на българското население са ромите, турците и пенсионерите като "лош материал". Според него всяка една малцинствена или социална група в България се нуждае от закрила и добро отношение особено в икономическа криза. Не може да претендираш да си лидер на нацията и да се отнасяш презрително към по-голямата част от хората, които живеят в България, допълни премиерът и определи изказването като скандално. А като човек мисля, че Борисов е споделил това, което мисли. Просто се е отпуснал. Пред българските медии, очевидно по-добре се контролира, а в неформална среща и среда е казал това, което действително мисли, коментира Станишев. По думите му това е може би най-циничното изказване по отношение на българските граждани за последните 20 години. Съжалявам, че очевидно такова е отношението към пенсионерите, към нашите майки и бащи, към хората с друга етническа принадлежност - ромите, турците. Трябва да сме заедно, сплотени, да мислим един за друг без да се делим, допълни премиерът. Според него в пълното изказване на кмета имало и още интересни неща, говорещи за мисленето на лидера на ГЕРБ. Премиерът каза, че явно на градоначалника му липсва уважение към хората. Би ми било интересно да разбера как Европейската народна партия, към която г-н Борисов принадлежи, гледа на този негов начин на мислене, добави Станишев
Групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента изрази вчера загриженост във връзка с коментарите, направени от Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, член на ЕНП. Това съобщиха от пресцентъра на българските евродепутати. Заместник-председателят на групата на ПЕС Ян-Маринус Виерсма посочи, че последните изявления на Борисов описват турците, ромите и пенсионерите в България като "лош човешки материал" и е поредното от серия дискриминационни изказвания и заплахи по адрес на турци и хомосексуалисти. Това говорело за политическа платформа, наподобяваща нацистката платформа за чистота на нацията. След като всяко подобно изявление обикновено е последвано от извинения, преди да последва поредното тревожно изявление, ние се обръщаме към ЕНП да предприеме необходимите мерки или да се дистанцира от подобна партия, която вече е прекрачила невидимата линия между десния популизъм и екстремизма, апелира още заместник-председателят на Групата на ПЕС.
Междувременно вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че се проверява достоверността на публикувана информация в столичен вестник, според която кметът Борисов нарекъл българските дипломати "топки с въшки". Ако това е така, това е реакция на комплексиран човек, който си изпуска нервите, коментира Калфин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини