Над 1000 души на погребението на убитите деца в Осиково

Над 1000 души се събраха на погребението на Иво и Еди в с. Осиково. Двете момченца на 5 и 8 години, бяха зверски убити от баща им Манчо Панюков. В селото дойдоха и бащата на Панюков, който докара с лекия си автомобил телата на децата от болницата след извършената аутопсия. С него беше и сестрата на убиеца. На погребението дойдоха и негови съселяни от село Скребатно. Разходите по погребението на момчетата са платени от Общинска администрация - Гърмен. На погребението бяха и кметът и главният областен мюфтия от Гоце Делчев, четирима кметове от община Гърмен, председателят на общинския съвет в Гърмен, дойдоха и много жители от селата, съседни на Осиково.

Според близките на Манчо Панюков, след като оставал често без работа, той е взимал в последно време много заеми, включително и от хора от престъпния свят, които напоследък го притискали. От жилището, в което живеели, Панюков продал цялата покъщина, съпругата му нямала какво да сготви на децата и затова се прибрала при родителите си с двамата малчугани. Така близките описват агресивността му и разигралата се трагедия.
Майката на децата Биляна Панюкова и най-близките им роднини не можаха да изпратят Иво и Еди, тъй като все още са в критично състояние в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", с тежки изгаряния, причинени им от предизвикания от Манчо Панюков палеж на дома им.
Във всички джамии в Неврокопско бе отслужен молебен за оцеляването на майката на убитите момченца и техните баба и дядо.
Веднага след погребението психолози започнаха работа с децата от селото, които са изпаднали в стрес от ужаса и деянието, което нормален мозък не може да побере.
Бащата, убил двамата си синове, Манчо Панюков е в следствения арест в Гоце Делчев с постановление на Окръжната прокуратура в Благоевград за 72-часово "задържане под стража". След като избяга и се укри сред престъплението, той бе задържан от полицията в плевня край родното му село без да окаже съпротива. Днес прокуратурата повдигна обвинения срещу Панюков за умишленото убийство на двете му деца, извършено с особена жестокост, както и за умишлен палеж на къща, с което е застрашил живота на петима души.

БЛИЦ припомня, че кървавата драма се разигра в сряда вечерта, 4 февруари. Тогава 29-годишният Манчо Панюков затри семейството си, подпали къщата им в гоцеделчевското село Осиково и избяга. Около 21 ч. мъжът взел децата си от интернет клуба в селото и ги завел пред дома им. Пред очите на момчетата взел две туби бензин, залял къщата и я запалил. Вътре били майката с родителите й и нейни близки.

Пред къщата Манчо нападнал по-малкия си син Иво. Удрял зверски главата му в асфалта, докато го умъртви. След това отрязал и ухото на детето. Като видяло кървавата драма по-голямото момче - Еди тръгнало да бяга, но баща му го настигнал на селския площад и го заклал с нож. След като убил двете си деца, той избягал.

При пожара в къщата пострадаха тежко намиращите се там Биляна Панюкова, с която изверга живеел, баща й Мурад Парапанов, както и чичото и двете лели на жената. Петимата са в Пирогов. Състоянието на Биляна, която е с 85% изгаряния и на баща, който е с 55% изгаряния, е критично. Останалите трима - Малин Караилиев на 59 г. – с 22% изгаряния, Емилия Дегьова, на 47 г. – с 21%, Анифе Велева, на 51 г. - 21%, се стабилизира.

По-рано пред БЛИЦ кметът на с. Осиково Митко Дедьов разказа, че това не е първо престъпление на развилнелия се снощи мъж. Миналата година или по-миналата година Манчо Панюков разбил главата на собствения си баща. Пострадалият бил със седем шева. За това му деяние съдът определил 40 лева глоба на Панюков. Това е нашето правосъдие, коментира Дедьов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини