Ученици от Чепеларе създават електромобил, отново ще участват в международния Shell Eco-marathon през май в Лондон

    Ученици от чепеларската Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм усилено се трудят върху новия си прототип - електромол, с който отборът ще участва във финалите на престижното международно състезание Shell Eco-marathon. Тази година България ще има засилено присъствие - 4 български отбора ще заминат за Лондон през пролетта. Това са екипите на Техническите университети в София и Варна, които ще се състезават в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка. Двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.
    Уникалното е, че чепеларските младежи са единствените ученици, включени в състезанието, а училището участва в Shell Eco-marathon за пета поредна година. Отбор на гимназията три пъти се е представял на състезанията в Холандия. Участието им миналата година беше в Лондон. Тогава в категорията Прототипи младежите от Чепеларе се класираха на 25-то място с резултат 179 км/кват, което е с 48 км повече и с 6 места по-нагоре от предходната 2015 година.
    Ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров с гордост заявява, че децата всяка година подобряват резултатите си. Международният Shell Eco-marathon е най-голямото състезание за енергийна ефективност, където се представят над 250 отбора от цял свят и всеки трябва да покаже способностите си. Например миналата година в категорията Прототипи на финалите е имало 50 отбора, а от тях 20 не са успяли да постигнат класиране, обяснява инж. Лазаров. Допълва, че ако при пъвото участие преди пет години отборът е бил на 1000 км от победителя, то сега дистанцията е скъсена до 500 км. А за предстоящото състезание в Лондон се очакват двойно по-добри резултати.
    За Shell Eco-marathon 2017 учениците от Чепеларе са започнали да се готвят буквално след приключването на миналогодишното състезание. Техният прототип - електромобил, над който работят ще бъде съществено подобрен, така че да измине 300 километра с един киловат. Изцяло е сменена цялата електрическа система и са добавени нови компоненти. Въведена е телеметрия, така на живо могат да се следят всички показания на автомобила и това помага на пилота, а записът в последсвие ще даде възможност за нови подобрения. Прототипът има нов контролер, нов колекторен блок. За първи път ще се ползват и уникални гуми Мишелин с много нисък коефицент на търкаляне. Автомобилът се изработва от самите деца в работилницата на училището, а подобрения по него се правят до самия старт на състезанието, каза още инж. Лазаров.
    Отборът на гимназията се състои от 6-ма ученици, като за първи път сред пилотите има и момиче - Величка Кузмова, която за сега е определена за втори пилот след майстора Стоян Илъков. Стоян пък вече е бил в Лондон, като пилот на отбора на миналогодишното състезание. Новите попълнения са още Денис Ушанли - трети пилот и тримата механици Николай Пашов, Николай Радоев, Антоан Петров.
    Филисофията е всяка година отборът да се обновява, за да могат колкото се може повече ученици да се включат и да усетят тръпката от състезанието, коментира още инж. Тодор Лазаров. От тази година заниманията са свързани и с един проект на МОН - "Твоя час" и така в извънкласна форма всяка седмица в рамките на 3-4 часа още повече деца се запознават с теорията и практиката. А голямата цел е прототип на електромобил, който да е сред водещите финалисти на Shell Eco-marathon.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини