Икономическата криза притисна Starbucks

Световната верига кафенета Starbucks ще съкрати около 6 700 души от персонала си и ще закрие 300 обекта, след като приходите за последното тримесечие се сринаха с 69 на сто, информира ВВС.
Нетните приходи на компанията за последните 3 месеца от годината (до 28 декември) са в размер на 64,3 милиона долара, а през същия период на предходната година са били 208,1 милиона долара.
От веригата уточняват, че две трети от кафенетата, които ще бъдат засегнати от мярката, ще бъдат в САЩ. От ВВС припомнят, че миналата година от световния гигант си "набелязаха" други 661 свои кафенета, също в страната на неограничените възможности.
Starbucks започна да изпитва затруднения, след като заради настъпващата икономическа криза хората свиха разходите си, особено за скъпите лате и фрапучино - запазена марка на кафе-гиганта.
Изпълнителният директор на компанията Хауърд Шулц се е оправдал пред своите служители, че фирмата трябва да е готова да посрещне влошаващия се икономически климат и е посочил като примери повечето големи корпорации, които също са предприели подобни мерки за съкращаване на разходите.
Анализатори посочват, че проблемите на Starbucks не идват само от икономическата криза. McDonald s и Dunkin Donuts, които напоследък доста подобриха качеството на предлаганите от тях продукти и особено - кафе-напитките, значително стесниха пазарния дял на Starbucks.
Все пак, експертите са оптимистично настроени и смятат, че навременното свиване на разходите отново ще върне веригата в играта. Затварянето на стотиците непечеливши кафенета, които отвориха напоследък, няма да навреди на пазарния дял на компанията по никакъв начин, а ще спомогне за правилното й структуриране, коментира пред агенция Ройтерс Лари Милър от RBC Capital Markets.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини