Негативните тенденции застигнаха пазара на недвижимост у нас

В края на 2008 година пазарът на недвижими имоти у нас излезе от продължилия близо 5 години цикъл на подем. Това съвпадна със световната икономическа криза, която катализира тези процеси и в България, сочат резултатите от анализ на анализ на компанията за недвижими имоти "Форос".
Средният ръст на продажбените цени на жилищните имоти в България през изминалата година е 14,88 на сто, което се дължи основно на динамичното възходящо развитие на пазара през първата половина на годината, докато в края на второто полугодие се наблюдава спад в почти всички населени места.

Поради влиянието на действащите в момента икономически процеси на световно и национално ниво се наблюдава забавяне на инвестиционната активност в сферата на строителството и недвижимите имоти. Това намира израз в по-ниския обем на преките чуждестранни инвестиции и в по-малкия брой издадени разрешения за строеж.

Все пак, през изминалата година са завършени голям брой нови жилищни сгради в цялата страна. Най-многобройни са те в София - 985 484 кв. м., Варна - 210 775 кв. м., и Пловдив - 115 898 кв. м.

Тенденция на пазара в момента е увеличаването на търсенето и, съответно - строителството, на жилищни сгради в периферията и на големите, и на малките градове, заради по-ниските цени на жилищата.

Движението на цените на недвижимостта през изминалата година е изключително динамично. Понижение на продажбените стойности се наблюдава след месец октомври средно с до 10 процента в различните райони на страната. Обявяваните оферти в момента не отразяват реалната цена, тъй като в някои региони предлагането многократно превишава търсенето и се създават предпоставки за допълнително намаление на цените.
През 2008 г., към наличното предлагане се прибавиха и големият брой новопостроени жилища, което е своеобразно продължение на започналата преди няколко години тенденция на непрекъснато увеличаване на строителната активност в жилищния сектор. В края на годината в процес на строителство са близо 5 млн. кв. м. жилищни площи в София, почти 900 хил. кв. м. в Пловдив и малко над 200 хил. кв. м. във Варна.
На фона на значителното предлагане, търсенето през първата половина от годината остана сравнително стабилно, но през второто шестмесечие на 2008 г. интересът към недвижимите имоти се охлади. Броят на сключените сделки за деветмесечието намаляват с 1,77 на сто в сравнение със същия период на предходната 2007 година.

Основни причини са несигурната пазарна обстановка и липсата на кредитиране. Последното се дължи на негативните ефекти на световната финансова и икономическа криза върху банките. Поради недостиг на ликвидни средства значително се затегна режима на отпускане на кредити както за бизнеса, така и за частни лица. Докато през първата половина на 2008 г. 80% от покупките са осъществени с ипотечни и жилищни кредити, то през втората тази тенденция значително отслабва.

Намалява и сключването на сделки "на зелено", което е голям проблем за инвеститорите със стартиращи проекти. Те все по-трудно ще намират финансиране.
В резултат, голяма част от инвеститорите замразиха своите проекти за неопределен период от време, а други отложиха стартирането на строежи. Това има и своите положителни страни, тъй като няма да бъдат пуснати и реализирани на пазара някои слаби проекти с лоши концепции.
През последното тримесечие на годината към покупки се ориентират хора, които имат належаща нужда от жилище, като те предпочитат завършени имоти заради по-ниската степен на риск. Намалява търсенето и на панелени апартаменти, още повече, че за тях липсва кредитиране. Най-търсени остават двустайните апартаменти, но се наблюдава засилен интерес и към многостайни жилища.

По-голямата част от клиентите изчакват по-благоприятен момент за инвестиция в недвижим имот. Тези потребители, които са решили да закупят жилище, предпочитат цени под 1 000 евро/кв. м. жилищна площ. Не липсва интерес и към луксозни жилища с цена над 1 500 евро/кв. м.

Заради повишеното предлагане се е повишил броят на огледите, което запазва средното време за сключване на сделка за покупка на имот. Клиентите имат избор и внимателно обмислят крайните оферти, като покупката се отлага средно за период от 2 месеца.

Основните групи купувачи на българския пазар са българите и руснаците.
През изминалата година динамичен беше и пазарът на наеми. Основните промени там се случиха през последното тримесечие на годината.
Все още високите цени на жилищата и затегнатият режим на кредитиране принуждават много хора да предпочетат да живеят под наем. Това доведе до ръст на предлаганите на пазара жилища, както и се отрази на средните наемни цени - те скочиха със средно 4,74%.

В този сегмент от имотния пазар двустайните апартаменти също са най-търсени, а обратна тенденция се наблюдава при големите жилища.

Освен според големината, наемните цени се диференцират и според местоположението на жилището. Увеличават се и изискванията на потенциалните наематели към състоянието на имотите.

Какви са прогнозите на "Форос" за настоящата година: ще намалее броят на новообявяваните жилищни проекти, част от стартиралите вече строежи ще бъдат замразени, ще намалеят и броят сключени сделки. Влошената пазарна конюнктура ще "изхвърли" от сектора много от строителните фирми и агенции за недвижими имоти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини