Стивън Мнучин стана министър на финансите на Тръмп

Американският Сенат утвърди бившия банкер от "Голдман Сакс" Стивън Мнучин за министър на финансите, предадоха Ройтерс и БТА.

По този начин в правителството на Доналд Тръмп е определен човекът, който ще отговаря за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация.

Сенатът подкрепи номинацията на Мнучин с 53 срещу 47 гласа. От демократите само един сенатор гласува за Мнучин.

Досегашните гласувания за номинациите от правителството на Тръмп в контролирания от републиканците Сенат бяха съпътствани от дълбоки различия между републиканци и демократи.

Подобно на други от кабинета на Тръмп Мнучин е богат бизнесмен. Той е бивш изпълнителен директор на "Голдман Сакс" и беше ковчежник на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Той официално встъпи в длъжност като министър след утвърждаването си, полагайки клетва в присъствието на вицепрезиздента Майкъл Пенс.

Очаква се Мнучин да изиграе ключова роля за прокарване на исканите от републиканците промени в американското данъчно законодателство, които ще са първи по рода си от 30 години.

Дейвид Шулкин е министър за ветераните, одобриха го със 100 гласа от 100

Назначаването от американския президент Доналд Тръмп на Дейвид Шулкин за министър по въпросите на ветераните беше утвърдено безпроблемно от Сената.

Сенаторите подкрепиха със 100 гласа "за" и нито един "против" бившия служител от правителството на Обама, който се занимава със здравеопазването за ветераните от 2015 г.

Утвърждаването му беше рядка проява на двупартийно единодушие на фона на острото противопоставяне около останалите номинации на Тръмп.

57-годишният лекар изключи ресорът да бъде приватизиран и каза, че в системата не са необходими масови уволнения. По неговите думи бъдещите му подчинени са "най-добрите в сферата на здравеопазването".

Шулкин става първият човек, който не е ветеран, заставащ начело на този ресор. Министерството е второто най-голямо ведомство в американското правителство, като в него работят близо 370 хиляди служители.

Министърът ще отговаря и за налагането на икономически санкции против чужди правителства и физически лица.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини