САЩ се подготвят за воденето на широкомащабна война

Какво се случва с въоръжените сили на Русия и отбранителната й система? Очевидно е, че заплахите за безопасността растат не само за Русия, но и за повечето страни по света. Пред вестник "Известия" опасенията си споделя Леонид Ивашов, президент на Академията за геополитически проблеми.

Най-сериозната опасност за Русия и останалите страни е опитът да се построи еднополюсен свят. Следим внимателно какво правят нашите стратегически "партньори".

САЩ, поели по пътя на превръщането в световен хегемон, безпрецедентно увеличават военния си бюджет през последните десетилетия. Военният бюджет на щатите надвишава този на която и да било друга страна. САЩ са започнали мощна модернизация на въоръжените си сили в опит технически да изпреварят системите за въоръжаване на останалите страни по света. И това не се случва заради Бин Ладен. По-вероятно е САЩ да се подготвят за широкомащабна война или за много на брой локални конфликти, каквито се наблюдават в последните години.

При това положение реформите в руската армия, насочени към съкращаване на персонал и преустановяване на научно-изследователската дейност, както и фактът, че решенията за тези реформи се взимат от неспециалисти, са сериозен повод за безпокойство, счита експертът.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини