България ще прави кола на ток. Преглед на националния печат

ЕК ни спестявала информация, пише "Дума". Месеци преди да бъдат отнети акредитациите на двете агенции по ФАР, страната ни е имала проблеми с Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, която отговаря за програмата. Това обяви вчера в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин, който определи подхода към България като неразбираем, съобщи БНР.
През последните месеци България многократно е поставяла конкретни въпроси към евроадминистрацията, на които не са дадени отговори, каза още Калфин. Поисканите съвети също са останали без отговор. Вицепремиерът каза още, че е бил поискан и последният одит на агенциите преди вземането на акредитациите им. Калфин обясни, че документът не е бил поискан, за да бъде оспорван, а за да може страната ни да си вземе поука. Той допълни, че това няма как да стане, след като "няма грам информация".
Последен шанс за 30 млн. от Европа, отбелязва "Стандарт". Брюксел ни даде последен шанс за спрените европари. Акредитацията на агенциите по ФАР може да бъде възстановена, когато българските власти предложат коригиращи мерки преди края на декември 2009 г. Това изненадващо обяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен. Той разви тезата си пред комисията по бюджетен контрол на Европарламента след питане на нашия евродепутат Маруся Любчева. "Ще възстановим акредитацията, щом условията бъдат изпълнени", заключи Оли Рен. Любчева поиска дирекция "Разширяване" да направи по-детайлно обяснение на аргументите на решението за отнемане на акредитацията. Това би помогнало на българското правителство, изтъкна пред Оли Рен Маруся Любчева.
75 милиона евро струват на бюджета отнетите акредитации, акцентира "Новинар". Освен че загуби 220 млн. евро по програма ФАР, българският бюджет ще трябва да плаща 75 млн. евро за проектите, договорени след юли 2008 г., когато на двете агенции в министерствата на финансите и на регионалното развитие бе забранено да договарят и разплащат проекти, но са продължили да правят това. Това стана ясно вчера след изслушване на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева в парламентарната комисия по европейските въпроси. Според нея основните аргументи, с които преди седмица ЕК окончателно отне акредитациите, са нарушения при провеждането на обществените поръчки, недостатъчен контрол върху изпълнението на проектите, липса на надзор върху строителните обекти и конфликт на интереси.
Девет ексшефове на "Софийски имоти" на съд, пише "Дума". Девет бивши членове на съвета на директорите и бивши изпълнителни директори на скандалното общинско дружество "Софийски имоти" ще бъдат изправени на съд за стопански престъпления. Прокуратурата ги обвини за източване на 2 млн. лв. Освен тях ще бъдат съдени и петима лицензирани оценители. Обвинителните актове бяха внесени вчера в Софийския градски съд. Престъпленията са извършени в периода 2003 - 2004 г. Нанесената щета на общинското дружество е в размер на 2 007 946 (два милиона седем хиляди деветстотин четиридесет и шест) лева.
Сменяли терени за лаптопи, пише "Стандарт". Замяна на общински терени за лаптопи е поредната афера, която лъсна в скандалното дружество "Софийски имоти". Това стана, след като прокуратурата даде вчера на Темида 14 шефове на фирмата и експерти-оценители. Те са обвинени в безстопанственост и издаване на неверни заключения за 15 терена. Така са ощетили "Софийски имоти" с 2 007 946 лв.
Една от най-шокиращите сделки е от 2003 г. Тогава съветът на директорите на "Софийски имоти" взима решение, според което земи се продават само с конкурс. Дотук нищо притеснително. В обвинителния акт обаче се описват скандални факти. Според него "Софийски имоти" продава на "Билла недвижимости" ЕООД 8343 кв. м на бул. "Сливница". Техни съседи стават OMV, които си купуват 1331 кв. м. Общата сума, която плащат двете компании, е 1 796 580 лв.
Прокурори в палатите на богати вдовици, разкрива "Новинар". Софийската градска прокуратура проверява имотите на богатите вдовици на убити подземни босове, съобщиха вчера източници оттам. Освен Ангелина и сина й Косьо най-вероятно в скоро време дела за конфискация на имуществата в полза на държавата ще има и срещу вдовицата на Георги Илиев - Мая, срещу съпругата на Филип Найденов-Фатик - Адриана Тюркмен, и жената на Милчо Бонев, известен като Бай Миле - Силвия Панагонова. Проверява се не само имотното състояние, но и сметките на вдовиците. Съпругата на Фатик водеше дълги години дело заради имот срещу любовницата му, от която застреляният подземен бос има дете. Делото обаче бе внезапно прекратено. Имението, за което става въпрос, е препродадено на друго лице с документите с невярно съдържание, твърди Адриана Тюркмен. Мая Илиева пък трябва да отговаря за множеството имоти в София и по Черноморието, които притежаваше Георги Илиев, както и откъде са парите за издръжката на футболния отбор "Локомотив" (Пд), който съпругът й притежаваше приживе, а тя финансираше в първите месеци след смъртта му. Комисията „Кушлев" ще проверява откъде вдовицата на Бай Миле Силвия е взела пари, за да организира собствения си бизнес в областта на туризма и ресторантьорството.
Ще борим кризата с наша кола на ток, пише "Труд". Правителството ще бори финансовата криза с електромобил. Вчера министърът на икономиката Петър Димитров обяви, че една от планираните от ведомството му мерки за овладяване на ситуацията е през 2009 г. да стартира програма за производство на българска кола на ток. Това стана на кръгла маса за сивата икономика у нас.
Според министър Димитров към проекта за наш електромобил имало вече частен интерес. Това било подходящо за България, тъй като страната ни имала опит в производството на електрокари.
Разнобойв кабинета предизвика идеята да се въведе предсрочно еврото у нас догодина като паралелно платежно средство. Срещу идеята веднага се обяви финансовият министър Пламен Орешарски. "Това ще доведе доста негативи", отсече той.
Гърция пак ни краде Орфей, негодува "Стандарт". Гърция пак посегна на Орфей. "Българите си присвояват античния певец и пренаписват историята ни", проплака проф. Йоанис Фиданакис в сайта "Грийкнюз онлайн". Върви процес на славянизиране на древногръцката митология с подкрепата на българските държавници, твърди ученият. Той е вбесен от логото "България - свещената земя на Орфей", с което страната ни се е представила на туристическо изложение в Швейцария.
Фиданакис да види древните книги. Самите гърци го наричат тракиеца Орфей, а не елин, контрира проф. Николай Овчаров. Вместо да се караме, по-добре е заедно да привличаме туристи, призова шефът на НИМ Божидар Димитров.
Преди 2 г. България скочи срещу използването на Орфей в рекламна кампания на Гърция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини