Борис Джонсън иска да отклонява лодките с мигранти към Либия

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че гледа благосклонно на идеята корабите с мигранти да се отклоняват към Либия, "за да не стигат до Италия" - мярка, която според него ще има възпиращ ефект, предаде Франс прес.

Пред масовия приток на мигранти на полуострова ние в Обединеното кралство сме решени да помогнем на Италия, признаваме, че това е европейски проблем, заяви той на обща пресконференция с италианския си колега Паоло Джентилони във Флоренция.

Виждаме своя дял от работата в това ангажираните в операция "София" британски кораби "Даймънд" и "Ентърпрайз" да съдействат за отклоняването на някои от тези съдове.

Джентилони за пореден път подчерта, че въпросът не трябва да се разглежда като проблем на Италия, а като европейски проблем, и отбеляза, че той ще бъде повдигнат и утре на неофициалната европейска среща на високо равнище в Братислава.

Целта на европейската морска операция "София" е да се бори срещу трафика на мигранти по крайбрежието на Либия.

От няколко седмици нейната мисия включва и обучаване и оборудване на либийската брегова охрана, която редовно прехваща съдове с мигранти преди навлизането им в международни води.

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини