Ще бъдем в окото на урагана в средата на 2009 г.

"България тепърва ще губи, защото кризата все още не ни е засегнала силно. Върхът ще бъде в средата на следващата година", каза по време на пресконференция икономистът проф. Иван Ангелов.

"В условията на икономическа криза силно ще падне износът на България и растежът на страната ще намалее", прогнозира още професорът. Според него ще пресъхнат трансферите на българските гастербайтери, защото страните, в които те се намират, вече са в рецесия. Връщането им в България ще увеличи безработицата, информира агенция Фокус.

Според Ангелов туризмът е един от секторите, които страдат най-силно по време на криза. "Хората, ако не знаят дали ще запазят работните си места утре, надали ще мислят за почивки, независимо дали в България или в чужбина", каза професорът.

"Единствената възможност за България в условията на криза бяха средствата по оперативните програми на Европейската комисия, но ние и това губим или ще загубим. След две седмици предстои проверка по програма САПАРД. Положението и в програма ИСПА не е много по-добро", обясни икономистът.

Според него дори и да има тенденциозност от страна на ЕС, то главната вина е в България, защото според него българите не са най-трудолюбиви и не си гледат най-добре работата.

"На страната ни е необходима една безпощадна оценка, тон, за която трябва да даде Станишев, като въведе ред в правителството. Явно сега няма ред в правителството", беше категоричен икономистът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини