Брюксел да се заеме с делата на европейците, призова полският премиер

За да се укрепи Европейският съюз, Брюксел трябва да се заеме с делата на европейските граждани, а не на откъсналия се от реалността елит. Това заяви премиерът на Полша Беата Шидло.

Във Варшава се провежда среща на Вишеградската четворка, като в разговорите се включи и германският канцлер Ангела Меркел.

Основна тема на разговорите е бъдещето на Евросъюза след референдума във Великобритания и решението на страната на излезе от Общността.

Полша и Германия в момента играят особена важна роля в Европа. Ние се явяваме двете държани, които могат да окажат особено голямо влияние на това каква ще бъде съдбата на съюза и ние желаем да направим това“, обясни Шидло в ефира на националната телевизия.

По думите й резултатът от британския референдум не трябва да се счита за обидно събитие, а от него трябва да направят съответните изводи. „Европейският съюз трябва да е близо до своите граждани, за да се развива,да бъде безопасен дом за европейците“, допълва полският премиер.

На въпрос от какви реформи се нуждае Евросъюза, Шидло отбелязва, че преди всичко е нужно да се намерят „общите сфери, които обединяват, а не разделят страните от Общността“.

Нужно да намерим тези проекти, тези програми, които ни обединяват, а не които ни разделят. Европа трябва да бъде силна, а това означава гражданите да почувстват, че Брюксел, брюкселската администрация на ЕС се занимава с техните дела и проблеми, а не с делата на елита, който се е откъснал от действителността. Сигурност, работа, общ пазар – ето това сега очакват европейците“, обяснява Шидло.

Ангела Меркел се среща с премиерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия преди среща на високо равнище на Европейския съюз, която ще се проведе в Братислава следващия месец. На нея няма да присъства Великобритания и ще бъдат обсъдени проблеми, произтичащи от британското решение за излизане от ЕС, изразено на референдума на 23 юни.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви от своя страна, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е разкрило нуждата от по-добро общуване в организацията, която е изправена пред предизвикателства, свързани с икономиката и сигурността й, заяви Меркел.

"Важно е да се изслушваме в различни формати", добави Меркел.

Тя посочи, че "излизането на Великобритания от ЕС не е просто някакво си събитие, а е дълбоко разделение в историята на интеграция на Европейския съюз. Поради тази причина е важно да се намери точен отговор".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини