Изяждаш контролно за 2, пишат ти 6. Преглед на националния печат – 28 ноември

Втори шамар от Европа, пише"Стандарт". За 48 часа Еврокомисията зашлеви втори мощен шамар на България. Чиновниците в Брюксел ни пратиха вчера две писма с последно предупреждение заради столичния завод за боклука и заради неспазване на директивата за дивите птици. Ако не се съобразим с правилата на Брюксел, Еврокомисията е готова да съди България заради сметта на София. Причина за жълтия картон стана провалът на българските власти в решаването на проблема с извозването и преработването на отпадъците. Депешата е изпратена до българското правителство. Брюксел ни дава срок от 2 месеца да решим проблема. Комисията може да поиска от съда и налагане на финансова глоба за България.
Санкцията за неизпълнение на директивите на ЕК може да удари 100 хил. евро на ден. Глобата се налага, като се изчисляват неблагоприятното въздействие на струпания боклук върху въздуха, почвите, хората, птиците и още куп други фактори, обясни шефът на общинската дирекция "Екология" Петър Трайков. Парите ще текат, докато балите с отпадъци се махнат от площадките край София.
Вечерен час за учениците, пише "Монитор". Децата до 14-годишна възраст няма да могат да излизат от вкъщи след 20,00 часа, ако не са придружени от родителя или настойника си.
Това е записано в ремонтирания Закон за закрила на детето, приет вчера от правителството. Така веднага след края на предаването "Сънчо" малолетните трябва да са по леглата. Тийнейджърите между 14- и 18-годишна възраст задължително трябва да са с възрастен придружител, ако са навън след 22,00 часа, решиха още министрите. Ако родителите не могат да придружат детето лично, те са длъжни да го пуснат навън само с друг възрастен, който трябва и да е душевно здрав.
За децата до 12-годишна възраст законът е още по-строг - те не могат да бъдат оставяни без надзор и грижа, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Ако родителите нарушат тези разпоредби, глобата им ще варира от 300 до 5000 лева, е записано в проекта.
До 5000 лв. глоба, ако детето купонясва без придружител, допълва по темата "Новинар". Солени глоби грозят родители, които оставят децата си да излизат посред нощ сами. Санкциите за тях варират от 300 до 5000 лв. в зависимост от това дали детето е излязло само навън за първи път или това се повтаря постоянно. Глобите пък са разписани с промените в Закона за закрила на детето, които вчера бяха одобрени от правителството. Родителите са длъжни да придружават детето си навън след 20 часа, ако тийнейджърът не е навършил 14 години. Ако детето е на възраст между 14 и 18 г., то задължително трябва да е с възрастен придружител след 22 ч. Ако майките и бащите са заети, подрастващите могат да излизат в компанията на друг пълнолетен. В момента тези глоби са между 100 и 300 лв. С прoмените в закона двойно се увеличава и максималната санкция за предлагане и продажба на алкохол и цигари на деца, като тя става 4000 лв.
Опозицията се отказа да сваля кабинета, пише Монитор". Опозицията се отказа да сваля правителството с вот на недоверие. Анонсираните в сряда консултации за искане на вот на недоверие срещу кабинета вчера не се състояха. На срещата се отзоваха единствено инициаторите Яне Янев и Димитър Абаджиев, независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов, Борислав Китов от БНС и Иван Колчаков от ОДС. Абаджиев коментира, че поведението на ДСБ и "Атака" е безотговорно и показва, че част от опозицията носи отговорност заедно с управляващите. Яне Янев пък смята, че България навлиза в нова политическа фаза, в която всички стари играчи от статуквото искат да се договорят с управляващите под масата. Според него това е непрозрачна и дълбоко непочтена политика. "На нас не ни е ясно кой иска да се предотврати вот на недоверие срещу кабинета и да замаже дефинираните от Европейската комисия проблеми", подчерта Янев. Независимият народен представител се зарече да извади на светло кой е източвал държавата, независимо дали той е от левия или от десния политически спектър.
Томов обвинен за 29 млн. лв., присвоени от "Кремиковци", пише "Труд". Александър Томов продал недвижими имоти за 29 милиона лева, собственост на "Кремиковци", без да внесе нито лев в касата на закъсалото металургично предприятие. Затова националното следствие му е повдигнало обвинение, съобщиха оттам вчера.
Бившият изпълнителен директор на комбината "Кремиковци" и президент на ЦСКА ще отговаря за присвояване в големи размери по член 203 от НК. Това е второто обвинение срещу него за финансови злоупотреби.
Според следствието Томов въртял далаверата с шефа на "Фин металс" Божко Бонев и с един от членовете на УС на "Кремиковци" - Иван Иванов.
Величия на БКП осъдиха България в Страсбург, пише още "Труд". Единадесет от 23-ма обвиняеми по прословутото Дело № 3 за помощите, раздавани на държави и партии от Третия свят, вече осъдиха държавата в Страсбург. До вчера делата си посмъртно бяха спечелили бившият премиер Андрей Луканов и членът на политбюро от Татово време Огнян Дойнов. За още девет висши функционери на бившата БКП и членове на МС вчера Европейският съд по правата на човека призна, че България не е осигурила справедлив процес в разумен срок. Това са Стоян Михайлов, Станиш Бонев, Емил Христов, Милко Балев (покойник), Йордан Йотов, Григор Стоичков, Иван Илиев, Георги Караманев и Георги Йорданов.
Изяждаш контролно за 2, пишат ти 6, пише "24 часа". Помага ли изяждането на контролно за шестица? Просветният инспекторат в Търново проверява казуса.
9-класници в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия сдъвкали и глътнали писмените си работи пред учителката си Павлина Цачева. Според директора Марин Цонев математичката изпаднала в паника и затова им писала шестици. Когато и други поискали да се включат, учителката ги спряла. Става дума за провокация от страна на учениците, които са пробвали каква е границата на търпимост в новото училище, смята директорът.
Колеги на Цачева казват, че тя има най-висок клас квалификация и е сред най-добрите преподаватели в града.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини