Тийнейджърите не се чувстват мотивирани да ходят на училище

Тийнейджърите не се чувстват достатъчно мотивирани да ходят на училище. Има неща, които са им безинтересни и не ги привличат.

Това каза ръководителят на проект за създаване на Младежки информационен консултантски център в кв. "Овча купел" в столицата Поля Христова, предаде агенция Фокус.

"Липсата на мотивация у тях най-често е заради учителите, които не предоставят учебните занятия по интересен начин", обясни тя.

Според нея съществуват и поколенчески граници между родителите и техните деца. "Безспорно няма как това да не е така, всяко поколение има свои приоритети и ценности. Опитваме се да обучим повече умения и навици в младежите, да изграждаме ценности у тях, защото се наблюдава тотален срив на ценностната система. Стремим се да подкрепяме децата, с които работим, за да им покажем какво са ценностите, това постигаме с различни занимания", обясни Христова.

В младежкия консултантски център по проекта е имало два случая, когато деца са потърсили помощ заради употреба на наркотици.
"Става дума за начална форма на използването на наркотици - опитали са един или два пъти, не че това е нещо, което би трябвало да ни успокоява, но за щастие, нещата са хванати в начало. Този проблем трябва да се разглежда чисто от гледна точка на работата по превенцията на употребата на наркотици и алкохол. От тази гледна точка имаме разговори и консултации с тях предимно превантивно, за да им обясним какви биха могли да бъдат последствията за тях. Много голяма част от тях не осъзнават за какво точно става дума и отричат последствията", каза Поля Христова.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини