Катаджийка раздавала фалшиви шофьорски книжки



Служителка от КАТ-Русе, е уволнена заради измама с фалшиви шофьорски книжки, съобщиха вчера от МВР. Системната администраторка Красимира съдействала на кандидати без основно образование и изкаран курс да станат шофьори.
За целта катаджийката сменяла номерата на протоколите от изпитите на водачите, разкри пред "Монитор" участник в разследването.

В бланките на своите "клиенти" служителката вписвала истински номера, които отговаряли на кандидати, изкарали курс и издържали изпита. Това обаче били данни от стари протоколи отпреди 5-10 години.

По тази схема 33-ма души са получили свидетелства за управление. Вътрешната проверка установила, че измамата е действала от 2007 година.

Според запознати обаче подобна схема не е била възможна с участието само на един администратор.

"На протокола има подпис на служител от автошкола и на инспектор от "Автомобилна администрация", който удостоверява, че изпитът е взет. Вероятно уволнената е само един бушон, който трябва да изгори", коментира служител в МВР.

Разследването по случая е започнало през месец юли след получен вътрешен сигнал. Засега остава неясна сумата, която е плащана за услугата в Русе. В други градове за книжка без курс мизата е около 800 лв.

"При мен дойде вчера ученик, на когото му предложили свидетелство от полицията в Кюстендил. Казали му, че дори няма да ходи до там, нито ще се явява на изпит. Срещу 850 лв. щял да получи истинска шофьорска книжка, която ще му бъде донесена на място", разказва инструктор от столична автошкола.

"Това излиза по-скъпо, отколкото да се запишеш на курс. Цената на обучението е 650 лв. Има обаче деца с възможности, на които не им се занимава да губят цял месец, и се възползват от подобни оферти", допълни инструкторът.

Според него липсата на основно образование не е проблем при кандидатстването за книжка, тъй като мераклиите да станат шофьори имали фалшиви дипломи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини