Държавата наду мускули пред Галеви

Бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов в сряда станаха обект на безпрецедентна и широко отразена в медиите акция на всички силови институции, митниците и Националната агенция за приходите (НАП). Срещу Галев и Христов е било образувано и досъдебно производство, но за какво престъпление никой от прокуратурата не пожела да каже. Двамата, които са известни и като братя Галеви, никога не са осъждани или обвинявани. Те бяха определени като "оперативно интересни лица", след като стана известна тяхна среща с бившия вътрешен министър Румен Петков, организирана с посредничеството на друга бивша барета - Алексей Петров, в момента съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов. Агенцията, създадена за борба с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта, също беше включена в акцията на прокуратурата, следствието, МВР, Агенция "Митници" и НАП, с помощта на Специализирания отряд за борба с тероризма, жандармерията и Охранителна полиция.

Акцията беше обявена като операция за събиране на доказателства за финансови, данъчни и осигурителни престъпления. Тя започна сутринта с обиски на офиси, автокъщи и жилища в Дупница, Перник и София. Часове по-късно от МВР разпратиха съобщение, че "лицата П.Г. и А.Х. са били призовани от компетентен полицейски орган и след като потвърдили явяването си, напуснали домовете си и до момента са в неизвестност". От министерството уточниха, че двамата са били извикани по телефона. През по-голямата част от сряда пътят към имението на Галеви край с. Ресилово беше блокиран. Кордонът беше вдигнат, след като през него преминаха няколко автомобила със сини лампи и тъмни стъкла. До редакционното приключване на броя от МВР не уточниха кои са били пътниците в колите.

Депутати от мнозинството, членове на вътрешната комисия, в ранните следобедни часове обясняваха, че не са наясно със случващото се и едва сега се информират от емисиите новини в медиите. Според представители на опозицията очевидно в момента ДАНС демонстрира активност и се опитва да се измъкне от скандал около работата на службата, който продължава близо месец.

За координатор на акцията беше посочен зам.-шефът на градската прокуратура в София Роман Василев, който въпреки ролята си препращаше по всички въпроси към МВР. Официално разследването засега е установило единствено, че има кухи адреси и офиси на фирми, които ще бъдат проверени за фиктивни финансови операции. Проверени са и дружества, собственост на офшорни компании. Открити били много луксозни автомобили с неустановен произход и без платен акциз и ДДС. Част от бизнес интересите на Галеви са свързани с вноса и търговията с коли. Сред версиите се прокрадна и нишката за търговия с наркотици, след като беше съобщено, че при обиските е намерена дрога. В рамките на акцията е бил претърсен и домът на Николай Клисарски-Коко, който се свързва с първата нарколаборатория в региона.

Галеви притежават и ръководят 11 фирми. Повечето от тях се занимават с търговия с автомобили и транспорт, а останалите са с предмет на дейност строителство, архитектурни и инженерни дейности. В една от тях, "Кей Ейч партнер", двамата са съдружници със свързания с бившата ВИС-2 Христофорос Аматанидис-Таки. Според информационната система ДАКСИ братя Галеви имат общ бизнес и с Васил Божков. Галев и Христов притежават дялове в "Сити асет мениджмънт", която от своя страна държи 49% от "Инфрастрой 2001". Мажоритарният дял от "Инфрастрой" е на фирма "Латис", която е еднолична собственост на Божков. Друг техен чест съдружник е Феодор Феодоров, показва още справката в ДАКСИ. Той е член на сдружение "Съюз за Перник" и има общ бизнес с бивш член на съюза - разследвания за пране на пари бивш собственик на курорта "Дюни" Людмил Стойков. Стойков беше посочен от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и като член на престъпна група, източила 7 млн. евро от САПАРД.

Освен МВР скандала, който доведе до оставката на Румен Петков, Галеви нашумяха през 2006 г. и покрай конфликта им с тогавашния кмет на Дупница Първан Дангов. Бившите барети обявиха, че са давали пари за купуването на гласове за избора на Дангов, а общински съветници свикаха сесия на местния съвет с тема "Има ли организирана престъпност в Дупница?". Ситуацията беше проверена на място от Румен Петков, който не откри проблем.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини