Не дръжте много пари в банката. Преглед на националния печат – 8 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Съдебната система поскъпва, но не се подобрява", пише "Сега". Според изследване на Световната банка на публичните разходи и институции в съдебната система в България съдебната власт е скъпо удоволствие, но не е достатъчно продуктивна. Средната натовареност на един съдия в периода 2004-2006 г. е намаляла с близо 8 процента, а броят на приключените дела на съдия е намалял с около 7 процента. Финансирането от бюджета на съдебната система се е удвоило като процент от БВП в периода 2001-2008 г. и е по-високо от това в Румъния, Словакия и Чехия, но около 60 процента от парите се изразходват за заплати, показва проучването. Темата е основна за "Новинар", който акцентира върху друг извод в документа - че в България има
твърде много съдилища и това излиза прекалено скъпо на държавата. Според "Новинар" България е сред първенците по съдии на глава от населението.
***
Скандалните 14 дка земя в кв. "Стрелбище", продадени с фалшив подпис на кмета Бойко Борисов си сменят собствениците като носни кърпички, пише "Труд" в основната си рубрика "Темата". Проверка на вестника в Агенцията по вписванията показала, че на 4 август т.г. Петър Драшков, брат на председателя на ДАНС Иван Драшков, е продал фирмата си "Сида-С" заедно с парцела на дружеството "Симеон-2". Сделката е за 10 млн. евро. За сделката сигнализира в понеделник столичният кмет Бойко Борисов, който обяви, че теренът е продаден от общината на фирмата на Петър Драшков с фалшив подпис, припомня вестникът. "Имам един изход и той е да заведа дело, това, което излиза в медиите, е тотално оклеветяване", е реакцията на самия Петър Драшков. Срещу кого точно ще е делото предстояло той да уточни с адвокатите си. "Труд" продължава темата с интервю с Владимир Кисьов, общински съветник от СДС. "Фалшификаторът да си понесе отговорността", категоричен е Кисьов. Подкрепям категорично решението на кмета Бойко Борисов да сезира незабавно
прокуратурата, допълва той. Кисьов коментира и други въпроси, сред които софийския боклук. Проблемът с боклука е затлачен от повече от 10 г., това време не може да бъде наваксано вече, е неговото обяснение за проблемите.
***
"24 часа" е потърсил мненията на социолози за евентуален дебат между премиера Сергей Станишев и столичния кмет Бойко Борисов. Поводът е призивът на Станишев преди дни. Готов съм да излезем на публичен дебат по всички въпроси с неформалния лидер на ГЕРБ, за да се види, че отсреща са само кухи приказки, каза тогава премиерът. "Изборите започнаха", обявява Андрей Райчев от "Галъп". Сблъсъкът е съществен, защото това са двете партии-кандидати за следваща власт, допълва той. "Сергей с шанс да развие образа си", смята Мира Янова от МБМД. Според нея такъв дуел е здравословен. "Битка с думи?Важни са делата", е мнението на Васил Тончев от "Сова Харис". Той смята, че аргументите, които ще натежат при парламентарния вот, ще бъдат от практическо естество. "ГЕРБ би загубил по-малко от БСП",твърди Станислав Стоянов от "Алфа рисърч". Дали след дуела преднината на ГЕРБ ще е по-малка, отколкото в момента, е маловажен въпрос, след като и сегашното предимство на ГЕРБ очевидно не би се осребрило с достатъчно депутатски места", мотивира се той. "Сергей рискува", смята Румяна Бъчварова от "Маркет Линкс". На практика премиерът дава шанс на опонента си да се докаже извън официалния старт на предизборната кампания, коментира тя.
***
"Отнемат на Дончева комисия-"пропуск" за ДАНС", обявява "24 часа". "Позитано" 20 взема пропуска на Татяна Дончева /Коалиция за България/ за ДАНС, пише вестникът. Той пояснява, че подкомисията за контрол върху работата на службите за сигурност и обществен ред, председателствана от Дончева, ще бъде разтурена. Нова 6-членна комисия - по трима от управляващите и от опозицията, ще бъде създадена за контрол над ДАНС и СРС-тата, но вече с решение на парламента. В такъв случай се изчерпва от съдържание и като предмет на дейност подкомисията, обяснил Ангел Найденов, председател на парламентарната група на левицата.
***
"Оранжерията за интриги" стяга конгрес като картинка", коментира "Труд" по повод предстоящия конгрес на НДСВ.Авторът използва определението на депутата Антония Първанова от предишния конгрес, че НДСВ се е превърнало в оранжерия на интриги. "Труд" прогнозира, че на предстоящия форум ще се разпалят страстите по въпроса за участието в управляващата коалиция. Очаква се да се потвърди линията НДСВ да остане в нея, но ще има и ропот от залата, че партията се топи заради тази "саможертва", коментира авторът и отбелязва, че "обезличаването на НДСВ и свеждането му единствено до партия на сплетни е същинската причина за драстичния спад в доверието".
***
"Простащината ни завладя", заявява пред "Труд" социологът Кънчо Стойчев. Това е истинската криза - повсеместният диктат на посредствеността, и последните, които трябва да виним за това, са политиците, коментира Стойчев. Ако в България е останал някакъв елит, то основната му задача е да се концентрира върху образованието на нацията, призовава той.

ИКОНОМИКА

"Европа гарантира до 50 000 евро на влог", съобщава в челния си материал "Труд". Кризата вече отнася цели държави и принуди ЕС да вземе спешни мерки за защита на своите граждани, пише вестникът. На среща в Люксембург вчера министрите на финансите решили правителствата да гарантират личните влогове в банките до 50 000 евро. Досега се гарантираха влогове до 20 000 евро.
***
"Гарантирайте всички влогове", предлага пред "24 часа" Лидия Шулева от БНД. Фондът за гарантиране на влоговете покрива риска за спестявания до 40 000 лева, ако, вместо да прахоса 2 млрд. лева, кабинетът каже, че при необходимост всички влогове са гарантирани, това рязко ще вдигне доверието към банковата ни система, смята тя."Не дръжте много пари в банката", съветва в интервю за "Стандарт" бившият шеф на фонда за гарантиране на влоговете Милети Младенов. Според него по-високата гаранция на влоговете ще успокои хората, но ще оскъпи кредитите.
***
"Има шанс за европарите за пътища", посочва в челния си материал "Дума". Европейската комисия очаквала в скоро време втори доклад от България за усвояването на европейските фондове за строеж и ремонт на пътища. Докладът е изготвен от одиторската компания KPMG. По този повод комисарят по регионалното развитие Данута Хюбнер е заявила вчера, че въпреки закъснението все още има шанс парите за пътища в България да бъдат отблокирани.
***
"Сега е годината на истината" - така определя 2008 г. председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов в интервю за "Дневник". Това е година, определяна от всички анализатори като период, в който финансовата система трябва да оцелее и да покаже стабилността и устойчивостта си в световен мащаб, коментира Апостолов. Няма начин това да не се отрази и на
нашия пазар, основно като финансови потоци на чуждите инвеститори, смята той. Според него през тази година ще се отсеят "истинските играчи", които разбират пазара и същността на инвестирането.
***
"Данъчните оценки на имотите ще скочат с 50 процента", е челото на "Дневник". Това предлага финансовото министерство. Като компенсация за собствениците на имоти се планира намаляване на ставките за облагане. Темата е основна и за "Сега"
***
"Софиянци ще имат парно", категоричен е пред "Дума" председателят на групата общински съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев. Това беше мнението и на общината, и на държавата, че услугата няма да бъде спирана, отбелязва той. Бойчев посочва и че веднага трябва да започне да се мисли за политиката на общината спрямо топлофикационното дружество. "Приватизацията не е изгодна за "Топлофикация-София", твърди пред "Класа" Николай Желев, общински съветник от СДС. Ако от общински монополист направиш частен, създаваш чудовище, смята той.
***
"Трасето на "Южен поток" у нас ще бъде определено сега", съобщава пред "Класа" Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката и енергетиката по повод започващата днес сесия на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Куюмджиев категорично не очаква забавяне на проекта "Южен поток".
***
75 процента от рекламата на алкохол ще изглежда различно след 2009 г., тъй като в нея ще има послания за отговорна консумация, пише от първа страница "24 часа". С това се е ангажирала Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас.

БЪЛГАРИЯ-ЕС

"Властта пак изпуска всички срокове на ЕС", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Най-сигурният белег, че пак изпускаме сроковете пред ЕС, е разбързването на властта, пише авторът. Сега трябва да убедим контрольорите в Брюксел, че положението не е същото, каквото бе, когато ни спряха парите,
коментира той. Той цитира обаче неназован високопоставен правителствен източник, според който, ако има размразяване на фондовете, няма да е заради свършена работа.

ОБЩЕСТВО

"Първи открих ХИВ и невинността на медиците ви", коментира пред "Труд" проф. Люк Монтание, който е сред носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина. Гордея се, че бях сред учените, които първи доказаха научно, че медиците ви са невинни за трагедията с масовата зараза в детската болница в Бенгази, казва той.
***
"Ще защитаваме имотите на БАН до последно", заявява пред "Новинар" председателят на БАН Никола Съботинов. На Осми километър още има правни спорове, свързани с нашите земи, има нарушения и неправомерно реституирани имоти, за които водим дела, припомня той.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини