Всеки пети младеж е ром

Около 14 на сто от младежите до 29-годишна възраст в България са роми. Това показва проучване на социологическа агенция "Медиана", включено в годишния доклад на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Според данните около 60 на сто от ромите са безработни. Основната причина за това са липсата на образование и неграмотността, обясни шефът на „Медиана" Кольо Колев.

Най-често безработните и необразовани роми създават деца, които също не се трудят, смятат експертите. Близо 80 на сто от тях смятат, че държавата е длъжна да гарантира добър живот за всеки. "От тази позиция ромите не крадат, не обират, не се свързват незаконно в електроразпределителната мрежа. Те просто си взимат това, което им се дължи, но другите не им го дават", обясни Колев. Съответно реакцията както на „другите", така и на полицията и останалите институции се интерпретира като дискриминация, допълни социологът.

В същото време все повече младежи намират работа и така печелят пари, които подобряват материалното им състояние, показва проучването. По този начин всеки втори си е позволил почивка през последната година. В същото време обаче отдихът остава недостъпен за близо 20 на сто от младежите у нас, част от които никога не са виждали морето на живо, показват още данните от проучването.

Почти всеки втори младеж пие, пуши и гледа порно. Близо половината от запитаните пък смятат секса с презерватив за донякъде непълноценен. Според данните марихуана са пробвали поне веднъж над 15 на сто от хората на възраст до 35 години. Най-често употребата на трева се възприема като белег на различност и модел за подражание. Според специалистите модата на леката дрога отминава, но за сметка на това все повече нараства броят на хората, които взимат твърди наркотици като кокаин и хероин.

Около 70 на сто от младите искат да имат две деца. По-високо образованите двойки все по-често предпочитат да имат само едно дете за разлика от хората с по-ниско образование. Жените не искат да имат повече от едно дете, за да могат по-бързо да продължат професионалното си развитие и кариера, а мъжете им ги подкрепят. Повече от половината младежи смятат, че могат да живеят с партньора си, без да сключват брак, показват данните от проучването. Едва около 15 на сто от запитаните смятат, че животът им с партньора няма да е пълноценен, ако не са сключили граждански брак.

Източник: news24.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини