У нас около 4000 души живеят с ХИВ/СПИН

В момента в България вероятно има около 4000 души, които живеят с ХИВ/СПИН и в следващите години вероятно ще достигнат до 11 000, каза на семинар за журналисти на тема "Медии, сексуалност и превенция на ХИВ и СПИН" проф. Христо Тасков от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, предаде агенция Фокус.

Официално регистрираните ХИВ-позитивни у нас сега са над 800 души.

По думите на проф. Тасков дори и прогнозните данни да се окажат истина, България ще остане с една от най-ниските заболеваемости сред страните от ЕС.

България се намира между две епидемиологични зони - Западна Европа, където инфекцията се разпространява сред мъже, които правят секс с мъже, и Източна Европа, където болестта се разпространява сред интравенозните наркомани.

Тенденцията за нарастване на заболяването е постоянна. Регистрираните случаи са концентрирани главно в Пловдив и София. В Пловдив инфекцията е започнала от квартал "Столипиново", където ромите са си инжектирали наркотици.

В България от 1999 г. до 2007 г. от всички ХИВ-позитивни 28 % са жени и 72 % са мъже.

Около 70 % от новорегистрираните случаи на ХИВ са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.

"Епидемията от ХИВ продължава да се разраства. Тя все още не е овладяна, но най-тревожно е, че тя се разраства в Централна Азия и Източна Европа. СПИН предизвиква демографска катастрофа. Това е първата инфекциозна болест, която засяга пряко хората в репродуктивна възраст", обясни проф. Тасков.

По думите му СПИН започва да се смята за болест на хомосексуалността, тъй като първите прояви на болестта са били регистрирани в САЩ при петима хомосексуални мъже.

"В началото на 80-те години всичко бе насочено към защита на интересите на обществото. По-късно се стигна до защита на интересите на индивида, а днес се набляга на етиката", обясни той.

Проф. Тасков бе категоричен, че СПИН е сексуално преносимо заболяване, но не зависи от сексуалната ориентация. Рисков за СПИН е аналният секс, независимо от сексуалната ориентация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини