Здравната вноска става 8 %

Здравната вноска от 2009 г. става 8%, решиха депутатите от здравната комисия в парламента на изнесено заседание в Разград в събота. Работещите ще плащат с 2% повече, държавата също ще увеличи вноските си за деца, ученици, студенти и пенсионери, обясни председателят на комисията Борислав Китов. Допълнителните постъпления от повишените здравни вноски ще са 500 милиона лева. Законът за здравето, за лечебните заведения и за трансплантацията са трите нормативни документа в областта на здравеопазването, които ще обсъжда Народното събрание през есенно-зимната си сесия.

ТЕЛК-овете ще се разделят на 3 групи, решиха още депутатите. Отделни структури ще се занимават с деца, с хора в трудоспособна възраст и с пенсионери. Ще бъдат премахнати административните спънки за трайни увреждания като ампутиран крак, например. Инвалидите с такива трайни увреждания ще получават документ пожизнено, а няма да бъдат карани да се явяват пред комисията на всеки 3 години.

Демонополизация на здравната каса не на застрахователен, а на здравно-осигурителен солидарен принцип е друго от решенията на здравната комисия, прието след дебат с представители на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Едва ли от догодина ще има частни здравни каси, защото няма административен и информационен капацитет, коментира Китов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини