Буря в ДАНС: предател. Преглед на националния печат - 27 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"Скандалът с разговорите на депутатите взе първата си
жертва", обявява "Сега". Вчера бе отстранен шефът на дирекция "Сигурност" на ДАНС Владимир Писанчев. Звеното контролира и отговаря за достъпа и обработката на класифицираната информация в агенцията. На извънредно заседание вътрешната комисия в Народното събрание поиска проверка дали са искани разпечатки от телефонните разговори на членове на комисията, както и на ръководствата на останалите постоянни комисии, групите и партиите. Вътрешната комисия изслушала и шефа на ДАНС Петко Сертов. От обясненията му се разбрало, че той разпоредил на Писанчев да проведе оперативна разработка за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните".
"Буря в ДАНС", отбелязва "Труд" и пише, че агенцията разкри предател сред своите и не друг, а директорът по сигурността на информацията. Ще разпитват службата още дали са проверявани премиера Сергей Станишев, лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. "Новинар" посочва, че проверката ще бъде извършена от ръководството на вътрешната комисия в парламента и депутатите от опозицията Ася Михайлова и Елиана Масева. "Ушите" взеха шефска глава в ДАНС", е челното заглавие в "Монитор".
"Бръмбаргейт" разцепи БСП дни преди конгреса, извежда "Стандарт". Румен Петков удря Станишев чрез хората си в ДАНС, каза зам.- шефът на вътрешната комисия Борислав Българинов. Изчакаха премиера да замине за САЩ и размахаха компроматите за подслушване на депутати, твърдели висши социалисти. Според тях Сергей Станишев е решил да отстрани Румен Петков и от предизборната кампания, затова той сега търсел как да си отмъсти. "Ще стане ли ДАНС политическа маша", пита в материал за "Труд" Валерия Велева. "Малки мръсни депутатски тайни", пише "Сега" в заглавие на анализ по темата. Народните представители се сещат, че има проблем с подслушването и изобщо със специалните разузнавателни средства, само когато са лично засегнати, коментира изданието. На първа страница "24 часа" посочва, че прочутите таксита 9 12 80 изненадващо вчера поискаха 1 милион евро обезщетение от Йорго Пецас заради публикации в затворения вече сайт "Опасните". Съветът на директорите на "Такси-С-Експрес" АД заявява във факс, че през август и септември в интернет се появили "откровено клеветнически информации и лъжи" срещу доброто име и репутация на фирмата. В "Опасните" се твърдеше, че такситата 9 12 80 са собственост на Алексей Петров, спецсъветник на ДАНС, и чрез шофьорите той събира компромати за политици и бизнесмени.
***
"ДАНС - много шум за нищо", извежда "Новинар" от интервюто си с зам.- председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност Борислав Българинов. Той твърди, че управляващите използват агенцията, за да се изнудват помежду си. Според него трябва да има много уволнени заради скандалите от тези дни. отрочето на Татяна Дончева се обърна срещу нея, коментира Българинов. "Нека ме подслушват, за да видят колко съм прозрачен!", заявява пред "24 часа" кметът на София Бойко Борисов. Според него разпечатките не са безобидни - в тях е 90 процента от информацията: с кого говориш често, на кого пращаш SMS и в колко часа. Борисов смята, че ДАНС не трябва да остане в същия си вид.
***
"Бившият шеф на "Трамкар" се размина с лека присъда", коментира "Сега". Христоско Вретенаров бе осъден на 2,6 години затвор по обвинение в длъжностно присвояване на 670 000 лв.
***
Заместник- председателят на спортната агенция Иван Леков ще плати за свободата си 10 хиляди лева гаранция, информира "24 часа". Така той ще даде пет пъти повече от подкупа, за който го обвиняват, че е взел от рефера Христо Ристосков.
***
Вестниците предават призива на президента Георги Първанов туристическият бранш да покаже способността си да се справи с големия сив сектор, който е среда и за нелоялна конкуренция, корупция и престъпност. Той препоръча още да се премахнат пречките пред старта на новия бизнес, да се даде път на младите, на новите идеи, атракции и продукти. На водещо място "Класа" посочва, че туризмът за пореден път остана с минимален бюджет от 5,8 млн. лв. От тях едва 4,1 млн. лева са предназначени за реклами.
***
Ако някой ви поиска рушвет или имате какъвто и да е проблем с администрацията, изобщо не се колебайте да ме потърсите, обяви пред германските инвеститори в България министърът на икономиката Петър Димитров, цитиран от "Труд".
***
"ГЕРБ е принуден да се промени, за да постигне целите си", е заглавието на анализ в "Монитор". Определянето на реалната подкрепа, на която би могла да разчита партията, остава трудно заради прекалено широката зона на неопределеност в предпочитанията и позициите на избирателите. Според социолога Антоний Гълъбов, автор на статията, ГЕРБ навлиза в критичен период. Той смята, че засега партията няма политически ресурси за самостоятелно управление.
***
"Борисов видя заговор при завода за боклука", отбелязва "Труд". Според него управляващите нарочно внушават, че заводът трябва да се изгради в публично- частното партньорство, за да бъде лишено кметството от еврофинанси.
***
"Сивите потоци на икономиката се преливат в политиката", казва в интервю за "Класа" Мая Манолова, секретар на ПГ на "Коалиция за България". Според нея по време на предизборни кампании медиите трябва да обявяват публично тарифите си за реклама на партиите.
***
"Готови сме да регистрираме фирми за 1 ден", съобщава пред "Труд" заместник изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Една агенция като нашата, която предоставя услуги, трябва да е в най- хубавите и модерни офиси, с най- големия щат, така че да може да предостави на хората адекватно обслужване, отбелязва тя.
***
"Това е бардак, а не държава!", коментира в интервю за "Труд" проф. Огнян Сапарев, депутат от БСП в 39-ото Народно събрание. Според него БСП ще се разцепи. Бабичките и мобифоните не могат да са вечно заедно, казва той.
***
ВЪНШНА ПОЛИТИКА
"Олбрайт хвали Станишев за Грузия и тръбите", обявява "Труд". Анализите на българския премиер Сергей Станишев за събитията в Грузия и енергийната политика впечатлиха силно бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Министър-председателят и шефката на Националния демократически институт се видяха в рамките на 63-тата сесия на Общото събрание на ООН.
"Монитор" посочва, че Мадлин Олбрайт е подарила на българския премиер последната си книга със специално посвещение. "В реч в Ню Йорк премиерът предложи да станем регионален център на ООН", добавя "24 часа".
***
ИКОНОМИКА
България е сред 20-те най-застрашени страни от световната финансова криза, обявява под глава "Сега". Финансовата криза може да засегне страни с дефицит по текущата сметка над 5 процента от брутния им вътрешен продукт, предупреди изпълнителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. По данни на БНБ само за първите 7 месеца на тази година дефицитът по текущата сметка на България вече е 13.9 на сто от БВП, или 4.6 млрд. евро. Към края на годината той няма да е под 20 процента, смятат анализатори. Изданието допълва, че според управляващите родната икономика няма да има особени проблеми, най- много да се стигне до лек спад на икономическия растеж. Според "Монитор" кризата ще се отрази и на туризма ни. "Финансова криза тропа на вратата", отбелязва "24 часа" и посочва, че ако някой я пусне да влезе, това ще са политиците.
***
ОБЩЕСТВО
Албум с детски песни срещу цигарите и алкохола ще издава здравното министерство, съобщава на първа страница "Новинар". За целта от ведомството са обявили обществена поръчка за създаването на албум с 10 песни за деца на възраст от 3 до 8 години.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини