Депутати подслушвани заради “Опасните”. Преглед на централния печат – 26 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"Скандал!ДАНС следи депутати", обявява от първа страница "Труд".ДАНС следи депутати чрез разпечатките от мобилните им телефони, информира изданието и допълва, че вътрешният министър Михаил Миков от Брюксел е потвърдил това. "МВР е предоставило на ДАНС разпечатки на разговорите, водени от депутати, сред които Татяна Дончева /БСП/ и Минчо Спасов /НДСВ/", заявил Миков. Той допълнил, че, щом са поискани, МВР не може да откаже да предостави такива данни. Миков смята, че подобна проверка не противоречи на депутатския имунитет. Самата Татяна Дончева, която е заместник-председател на парламентарната вътрешна комисия, настоява да разбере защо служители на ДАНС следят нея и колегата й Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия. Всеки може да бъде разследван, но трябва да има законен повод и достатъчно данни, отбелязала Дончева. Заради новината с исканите от ДАНС разпечатки в парламента дошъл и главният прокурор Борис Велчев за среща с ръководството на парламентарната вътрешна комисия. Този скандал за мен е нов, коментирал Велчев. Според него обаче не било нормално всеки да може да поиска разпечатка на телефон. "24 часа" продължава темата и информира, че ДАНС започнала акцията от края на юли, когато се появил сайтът "Опасните". Тогава в изцяло анонимната медиа, чиято собственост се приписва на пребития журналист Огнян Стефанов и бизнесмена Младен Мутафчийски, се появява много "вътрешна информация" от ДАНС, пише вестникът. Допуска се, че заради тези информации първо са били подслушвани двамата вероятни собственици. Някой в ДАНС заподозрял, че техен човек е предоставил "класифицираната информация" на Иван Чобанов, бивш шеф на Националната служба за сигурност, и я предавал на "Опасните", за да дестабилизира агенцията, допълва "24 часа". Затова според вестника ДАНС взела разпечатките от разговорите по мобилния телефон на Чобанов и попаднала на чести негови контакти с Татяна Дончева. "МВР пак подслушва много, скъпо и без особена полза", е челното заглавие на "Сега". Ниска ефективност и много нарушения при използването на специалните разузнавателни средства разкри проверката на прокуратурата, съобщава изданието. Прокуратурата анализира работата на Дирекция "Оперативно-техническа информация" в МВР и използването на СРС за периода от 1 януари 2007 г. до 30 март 2008 г., когато вътрешен министър бе Румен Петков. За този период са направени 7892 искания за използване на спецсредства, но само в 957 случая, тоест 12 процента, материалите са използвани за доказване на престъпление, за написване на обвинителен акт, за поддържане на обвинение в съда или като доказателство за присъда.
***
Вестниците продължават да коментират случая с Огнян Стефанов - главен редактор на "Фрог нюз", който бе пребит. Състоянието на Стефанов е стабилизирано, но въпреки това продължава да бъде много тежко, съобщава в челния си материал "Стандарт". Според "Монитор" още двама души са бити при нападението над Стефанов - разследваният за пране на пари Евелин Банев - Брендо, с когото според изданието Стефанов е имал среща преди това, както и трети мъж в компанията им, чието име вестникът не споменава.
***
"Акция "Рушвет" за всички партии" е озаглавено интервю за "Стандарт" Роман Василев, заместник градски прокурор на София. Вестникът припомня, че само за последните няколко дни бяха задържани три високопоставени фигури - председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз Борислав Александров, заместник-председателят на ДАМС Иван Леков и заместник областният управител на София-област Мариус Цаков /НДСВ/. Роман Василев казва, че няма значение кой от коя партия е, всеки, за който има достатъчно доказателства за корумпираност, ще бъде задържан по същия начин.
***
"Не допускам, че ДАНС изпълнява поръчки с арести на хора от НДСВ", казва пред "24 часа" говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Прогнозирам, че ще зачестят случаи на разобличаване на корумпирани, на корупционни схеми и атакуване от институциите на хора, които се занимават с нелегитимни дейности, на фона на тези важни събития няма смисъл да гадаем коя партия е по-напред и коя по-назад, отбелязва Илчев. Най-корумпираните всъщност са безцветни - те са се присламчили към партиите, за да се възползват от възможностите на политическия живот, заключава той.
***
"Опозицията лъже със заповедите за уволнение", твърди пред "Труд" заместник-председателят на ДПС Касим Дал. Събирането на подписи за оставка на властта показва безсилието на опозицията, суверенът избирател решава тези неща, а не подписка, посочва Дал. Той е категоричен, че в подписката на ГЕРБ, ДСБ и СДС срещу кабинета не са събрани 1 053 000 подписа, както твърдят инициаторите. Дал смята, че опозицията и крайните националисти водят кампания срещу ДПС да бъде изолирано от всички политически сили. Но по дърво, което не ражда плодове, не хвърлят камъни, цитира той известната мъдрост.
***
Около 500 млн. лева повече в бюджета за 2009 г. иска НЗОК, съобщава "Класа", като цитира директора на касата д-р Румяна Тодорова. За тази година бюджетът на касата е 1.69 млрд лева. "НЗОК ще разпредели между 60 и 100 млн. лв. повече до края на годината", казва още в интервю за вестника Тодорова. Според тенденциите в приходната част имаме добро преизпълнение , в края на септември сумата е около 60 млн. лева, обяснява тя.
ИКОНОМИКА
Столичният общински съвет одобри на вчерашната си сесия четири варианта за излизане от кризата с парното, съобщава "Труд". Първият вариант е държавата да изплати дълговете на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" и да увеличи дела си. Съветниците от БСП застанали зад идеята общината да плати дълговете и да придобие дружеството, а след това да върви към приватизация. Третият вариант предвиждал собствениците да поемат според дела си дълговете, а четвъртият - кметството на отпусне заем на дружеството. "Колко е лесно да вземеш един град за заложник", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател" по повод топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен. Кметовете и гражданите се паникьосаха, "Булгаргаз" беше демонизиран, политиците окупираха медиите, а основният виновник за кризата - трите топлофикации и техният собственик, вместо да си платят, влязоха в ролята на нещо като медиатори между "Булгаргаз", държавата и гражданите, отбелязва авторът.
***
"Бизнесът и синдикатите на общ протест заради газа", информира в челния си материал "Дневник". Недоволството на бизнеса и синдикатите от подготвяното 28.8 процента поскъпване на природния газ от октомври преля в решение за започване на протести, постигнато е съгласие за общи действия с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщили от КНСБ.
***
"Нова ВЕЦ на р. Дунав потапя Никопол", съобщава "Труд" в основната си рубрика "Темата". Правителството извади от праха брадат енергиен проект - изграждането на хидроенергийни централи на р. Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Калъраш. Ако той тръгне, от картата на България ще изчезнат близо три четвърти от град Никопол, пише вестникът. Вчера в отсъствието на премиера Сергей Станишев, който е на посещение в САЩ, министрите създадоха междуведомствена работна група, която ще координира проектите с председател министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, допълва изданието.
***
"Надяваме се на 6 млрд. евро инвестиции", заявява пред "Труд" председателят на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев. Такъв размер инвестиции очаква той до края на годината. Радващо е, че въпреки спада в сектора на недвижимите имоти, инвестициите в преработващата промишленост растат - те са около 600 млн. евро и са на трето място след финансовите услуги, посочва той.
***
За "Нови телефонни кодове в Русенско и Разградско" информира "Труд". След промяната БТК реално освобождава кода 083, който в бъдеще ще се използва за предоставяне на мобилни услуги. Само преди три седмици телекомът освободи и префикса 085 със смяна на кодове, припомня вестникът.
***
"За бога, братя, пак ще си растат заплатите", коментира в рубриката "Анализи" "24 часа" по повод призива на финансовия министър Пламен Орешарски "Укротете заплатите". Авторът отбелязва, че наистина е лошо заплатите да надскачат производителността на труда, но може би е по-лошо да се замразяват заплати в държава, в която домакинствата са на дъното в класацията по покупателна способност.
БЪЛГАРИЯ-ЕС
"България харчила небрежно три четвърти от европарите", съобщава "Сега". При харченето на почти три четвърти от европарите в България се допускат умишлени или неволни нередности, цитира вестникът изказване на Ингеборг Гресле, която е евродепутат и предлага тримесечен мониторинг над България и Румъния пред радио "Дойче веле". Вестникът припомня, че Герсле не бе подкрепена от своята политическа група ЕНП в искането си за тримесечен контрол и превантивно удържане на 10 процента от парите за България и Румъния.
***
Да се забрани продажбата на мазни, солени и сладки храни като банички и чипс в училищните лавки - за тази идея в пакет мерки за борба със затлъстяването, предложен от Европарламента, съобщава в челния си материал "24 часа". Предвижда се и в училищата да се назначават съветници по храненето.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини