Узаконяват съжителството без брак

С новия Семеен кодекс за първи път се допуска фактическо съпружеско съжителство на мъж и жена без брак. В четвъртък депутатите гласуваха на първо четене новия кодекс, но дискусията не се размина без спор трябва ли да се толерира от закона съжителството без брак.

През последните години половината деца у нас са родени именно при такова съжителство и новият кодекс трябва да защити техните права, бе аргументът на вносителите. Сега само около 20 % от родените деца при съжителство на семейни начала се припознават, информира mediapool.

"Около 70 процента от живеещите във фактическо съжителство впоследствие сключват граждански брак. Ако бъде приета новата норма, ще намалее броят на сключени бракове", посочи Мартин Димитров от ОДС, който защити другата теза - за отхвърляне на предложението за фактическо съжителство.

Семейният кодекс, който не е променян от 2003 година, сега въвежда нови правила в брака и в отношенията родители – деца. Фактическото съпружеско съжителство може да бъде две форми - регистрирано и обикновено. Целта е по този начин да се защити бъдещето на родените деца, и се въвежда презумпцията за бащинство.

Още в акта на раждането на детето ще се записват фамилията му, както и двамата родители и така те автоматично ще могат да бъдат наследявани. Майката пък ще може директно да иска издръжката от бащата без съдебни дела. От НДСВ и СДС обаче смятат, че точно в този раздел трябва изрично да се прецизира може ли при сключен брак да има и фактическо съжителство.

Новият кодекс въвежда брачния договор като възможност за имуществено брачен режим. Брачният договор може да се сключи и по време на брака. Кодексът променя имуществената общност между съпрузите като тя се разпростира само върху вещните права, а се изключва общността върху влоговете. Семейният кодекс въвежда и по-бърза и облекчена процедура за прекратяване на брака по взаимно съгласие и по исков ред.
Източник: news24.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини