Каубоя: Иван Леков събира пари от международните съдии

Арестуваният вчера за търговия с влияние заместник-председател на ДАМС и член на Изпълкома на БФС Иван Леков е организирал своеобразна черна каса, събирайки пари
от международните съдии преди семинари. Това обяви днес в предаването Тази сутрин на БТВ изваденият от съдийството Димитър Димитров-Каубоя.

Практиката води началото си от 2000-ата година, а последния случай, който Димитров цитира, е от 2007-а. Тогава, за да бъдат посрещнати разходите на лектор от УЕФА, Леков е събрал по 1000 лева от международен ръководещ съдия и по 700 лева от асистент, каза още Каубоя.

"Всичко това прави общо около 13 хиляди лева, а разходите по престоя на лектор за три дни, не надвишават 2000 лева, каза още Димитър Димитров. Той обаче не знае дали парите, които са останали, са били изразходвани за други екстри и удоволствия на човека от Европейската централа. По принцип, каза още бившият съдия, Леков държал в себе си събраните пари и се превърнал в нещо като касичка. Димитров, заедно с члена на изпълкома и бивш съдия Стефан Орманджиев, както и Христо Ристосков, бяха гости днес в сутрешното предаване на БТВ.

Много ми се искаше да се гордея днес, че съм гражданин на България, след като видях как арестуват Леков. Но не мога след вчерашните решения на изпълкома и след побоя над журналиста Огнян Стефанов.

"Смущаващо е, че БФС реши да даде възможност на реферите да избират сами ръководството си, председателя на комисията. Ами например петима от реферите в ранглистата работят във фирмата на Ичко Лозев, който досега беше временно изпълняващ длъжността председател. Според вас, при едни евентуални избори, те за кого биха гласували?, попита Димитър Димитров.

"Ние дадохме възможност на съдиите сами да посочат своя вариант, за да има диалог. Но смятам, че при сегашната ситуация доста трудно може да се посочи правилна фигура, защото лимитът на хората, които могат да оглавят Съдийската комисия, е доста изчерпан. Ние искахме да създадем ментори, защото само така младите съдии могат да се учат. И аз се занимавам точно с това- със съдийските наблюдатели, каза Стефан Орманджиев. Той допълни,
че разкритията на Каубоя за парите, които прибирал Леков от реферите, научава в студиото на предаването и е изненадан. Изненадан е и от развоя на събитията с колегата си от изпълкома.

"Тук е мястото да кажа, че на мене също ми е оказван натиск от времето, когато бях съдия. И доста от президентите и в момента заемат същите постове. Но никога не съм си позволявал да се поддавам на подобни обаждания. И искам да кажа на младите съдии, че те трябва първо да свирят мачовете за себе си, каза още Орманджиев.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини