Откриха древен град и в Афганистан

Вековни парчета от керамични съдове се смесват с употребени амуниции на брулена от вятъра планинска земя в северната част на Афганистан, където френски археолози смятат, че са открили огромен древен град. От години местни жители копаят в изсушената земя на хълмовете на Чешм-е-шафа за керамика и монети, за да ги продават на контрабандисти на антики. Широкото пространство на мястото, което местните наричат Градът на неверниците изглеждат като полесражение, белязано от кратери.

Но сега местните копаят ъглови ровове и консервират крехките стени, работейки в екипа на разкопките на върха на височините. На север и на изток лежи вълнистият ландшафт на безплодна червена скала, някога кралство Бактрия, на юг е зелената долина, водеща към прочутите будистки руини в Бамиян. Ролан Бесенвал, директор на френската археологическа делегация в Афганистан и ръководител на разкопките, е оптимист по повод предишните претърсвания от иманярите - днешните му помощници.

Разходка из северната провинция Балкх прилича на одисея през вековете, обхващаща древна Персия, завоеванията на Александър Велики и идването на исляма по тези земи. Френските археолози са обозначили 135 интересни от научна гледна точка места в региона, прочул се с древната находка на съветски археолог през 70-те години на миналия век. Афганистански представители се безпокоят, че съобщенията за археологическите находки може да предизвикат нежелателен интерес към мястото, където археолозите са разкрили висок 6 фута подобен на наковалня камък, за който се смята, че е бил олтар на огнен храм, произхождащ от времето на Персийската империя около 6 в. пр.н.е.

Археолозите също така възстановяват богато украсена джамия от 9 в. Нейните яки, наполовина затрупани колони, декорирани с абстрактни флорални и геометрични шарки, отразяват местното изкуство, но също така и влияния от централната част на Азия, будизма и Персия.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини