Педагогика би правото по бал в СУ

Матурите обърнаха с главата надолу класацията на елитните специалности в СУ "Св. Климент Охридски".
Логопедията и социалната педагогика изненадващо се оказаха курсовете с най-висок бал след първото класиране за Софийския университет, съобщава в. "Стандарт". Така от дъното на таблицата педагогическият факултет на Алма матер тази година се изстреля нагоре и остави зад себе си и най-титулуваните специалности.
Студентите педагози бият по успех дори и традиционно най-елитните и желани специалности на висшето училище.
Минималният бал за прием в специалността логопедия при девойките е 29,10 от максимум 30 единици. 29,16 пък е дъното на приетите да учат социална педагогика. Рекорден е балът и за специална педагогика и философия - съответно 28,94 и 27,72.
Причината за необичайната статистика не е рязък скок в знанията на желаещите да стават педагози. От тази година обаче бъдещите преподаватели влизат не с изпит по литература, а с оценката от матурата по предмета. Така те не се потят над сложните теми и освен това имат по-високи оценки.
Бъдещите юристи пък са с минимален бал 26,50 при момичетата. При момчетата необходимият успех за прием е с повече от единица по-нисък - 25,26. Прогнозите на най-стария ВУЗ у нас, че младежите вече не се натискат да учат право, се оказаха верни.
Много по-висока е летвата за другата специалност на Юридическия факултет - международни отношения, където приемат с 27,21. Традиционно по върховете на елитните специалности се задържаха и политологията с бал 27,36, както и публичната администрация с 27,75.
Отличници са и приетите да учат психология, където балът не пада под 27,45, както и журналистите с минимален успех 27,25.
Най-предпочитана сред екзотичните филологии тази година се оказа японистиката, където приемат с бал 28,65.
Скандинавистиката, индологията и кореистиката заковаха 26,61. Бъдещите специалисти по арабски език са дори още по-надолу - с бал 24,96 при момичетата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини