Телешки глави за депутатите

В цялата страна продължават протестите на млекопроизводителите, които настояват да получат обещаните държавни субсидии.

Очаква се в София да пристигне група протестиращи и да развее пред Народното събрание глави на заклани животни.

"Ако земеделското министерство не ни отпусне обещаните пари, следващата седмица ще изкараме кравите на пътя и каквото ще да става", твърдят млекопроизводители от областите Добрич, Разград и Силистра

"Заради нехайството на държавните служители сега няма да получим пари за произведеното през тази година мляко", обясни Румен Радев, млекопроизводител от село Сърнец.

Засега протестът е мирен. Надяваме се, че няма да се стигне до ексцесии. Положението обаче става нетърпимо. Не може литър мляко да се изкупува за по 50-60 ст., а едно кафе в заведенията да струва 1 лв., жалваха се животновъдите.

Трима млекопроизводители от Враца бяха задържани от полицията, защото се опитаха да заколят телета в знак на протест срещу спрените евросредства и неизплатените субсидии от 20 стотинки за литър първокачествено мляко.

Забраната за демонстративно колене на животни дошла от директора на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев.

Сред задържаните е и Андриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, основен организатор на протеста във Враца и страната.

От министерството на земеделието и храните информираха, че Държавен фонд "Земеделие" предприема всички необходими мерки субсидията на млекопроизводителите за март да бъде разпределена и изплащането й да започне от 4 август.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини