Езикът на тялото - още едно оръжие, ползвайте го

Ако ви се е налагало да си търсите работа, може би сте забелязали, че работодателите често взимат решения не само на основата на вашите знания и опит. Ще получите ли работата или не зависи от благоприятното впечатление, което можете да направите. А за това ще ви помогне езикът на тялото.

Да допуснем, че сте поканена за събеседване в престижна фирма. Избрала сте подходящите дрехи, сложила сте си лек грим и сте дошла навреме. А по-нататък? Как трябва да се държите пред този, който ви е определил срещата?

Ръкостискането.

Ако се здрависвате, трябва да се постараете да възпроизведете с максимална точност ръкостискането на вашия събеседник. Т. е. ръката трябва да се стисне със същата сила. Още в самото начало на срещата този акт ще създаде у събеседника ви впечатлението, че сте равнопоставени. И съответно - неговото отношение към вас ще бъде по-уважително. Много работодатели ценят увереността в себе си (не я бъркайте със самоувереността!) и затова вашето ръкостискане трябва да бъде във ваша полза.

Осанката.

Начинът, по който седите, може да разкаже много за вас. Не трябва да седите с твърде изправен гръб, тъй като това изглежда неестествено и събеседникът ви може да си помисли, че не сте уверени в себе си и знанията си. Постарайте се да се отпуснете и да се разположите с максимално възможния комфорт (разбира се, без да се разплувате върху стола!). Главното е събеседникът ви да види, че вие се чувствате свободно. В този случай и на него ще му бъде по-комфортно да разговаря с вас.

По отношение на осанката съществува следното табу: колкото и да сте изнервени, не се въртете и не се клатете на стола. Това веднага ще издаде вашето състояние и може да бъде един от аргументите, поради които ще ви откажат длъжността.

Очи в очи.

По време на разговора е важно постоянно да поддържате зрителен контакт със събеседника си. Не е необходимо да имитирате втренчен и немигащ поглед на сериен убиец. Гледайте го внимателно в очите и не свеждайте погледа си от него. Ако започнете да разглеждате лицето, например устните на събеседника си, той може да се сконфузи и да си помисли, че върху тях или върху зъбите му има нещо. Ако пък оглеждате стаята, това може да предаде сигнал, че не проявявате достатъчно интерес.

Тялото.

Ако искате да направите впечатление на спокоен и уверен в себе си човек, трябва да се научите напълно да контролирате тялото си. За тази цел вие трябва да осъзнавате как изглежда вашата поза отстрани. Обърнете особено внимание на краката. Колкото и удобно да се чувствате със скръстени крака, по-добре избягвайте тази поза (особено ако сте с пола). Поставете коленете си едно до друго, насочени към събеседника - това показва, че вашето внимание е изцяло насочено към него.

Жестове на успеха.

Ако смятате, че жестикулирането е вреден навик, от който трябва да се избавите, вие грешите. Жестовете с ръце могат да придадат допълнителна тежест на думите ви (разбира се, ако не прекалявате с тях).

Много работодатели обръщат внимание на жестовете и ги смятат за доказателство, че вие знаете за какво говорите. Така че умереното жестикулиране по време на разговор е препоръчително. Внимавайте обаче да не размахвате твърде активно ръце и да не започнете да повишавате глас.

Събеседването е този случай, при който човек трябва да покаже всичките си "козове". И ако вие се научите правилно да прилагате езика на тялото, то ще стане още едно ваше предимство.

Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини