43 държави в нов съюз

Средиземноморските страни се обединяват в съюз. В Париж се събраха ръководителите на 43 държави от Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Идеята за съюза, в който ще има население от 750 милиона души, принадлежи на френския президент Никола Саркози. Средиземноморският съюз ще се бори с незаконната имиграция и заплахата срещу околната среда.

Германците вече реагираха доста сдържано на идеята, Муамар Кадафи отказа за присъства, защото това било заговор срещу единството на арабските и африканските страни. По традиция Труция видя в съюза заплаха за нейното членство в Европейския съюз.

Министърът на външните работи на Франция нарече новата организация „вятър на надеждата" за Близкия Изток. Той обаче уточни, че засега преговори между Израел и Палестина под егидата на Средиземноморския съюз не се планират.
В навечерието на срещата Ливан и Сирия са се разбрали да възобновят дипломатическите си отношения. Това каза френският президент Никола Саркози в навечерието на четиристранната среща в Париж.

Под наблюдението на Саркози и на емира на Катар шейх Хамад бен Халиф Ал Тани президентите на Сирия и Ливан се срещнаха за първи път във френската столица.Саркози разказа, че Сирия е поискала от Франция помощ за пряк диалог с Израел. В замяна Сарко е договорил сирийците да помогнат за кризата с иранската ядрена програма. Френският президент използва силни думи за резултата от срещага. Той я нарече „безпрецедентна", подобрените сирийско-ливански отношения – „исторически прогрес". Саркози обеща да посети Сирия, което също е напредък. Според BBC посещението на сирийския президент Башар Асад във Франция ще помогне на Сирия да излезе от международната изолация.

Сирия е обвинявана в убийството на бившия премиер на Ливан Рафик Харири. САЩ счита, че там не се зачитат правата на човека, а връзките с различни терористични организации са подозрителни.

Конкретно отношенията между Сирия и Ливан бяха прекъснати през 2005 година, когато Харири беше убит. Ливан обвини съседите, а Франция и Европейския съюз замразиха отношенията си с Дамаск. И до сега властите там отричат да има нещо общо с убийството на ливанския политик. Разследването на ООН стигна до изводите, че със смъртта на Харири са свързани висши длъжности лица в Сирия и техни ливански съюзници. В доклада, излязъл през март се казва, че убийството е дело на престъпна група, но не се споменаха никакви имена.

През март Саркози получи от други европейски лидери подкрепа на идеята си за Средиземноморския съюз.

През юни обаче предложението на френския президент си спечели острата съпротива на либийския лидер Муамар Кадафи.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини