Тревата законна в Италия

Върховния касационен съд на Италия отсъди, че членове на религиозното движение Растафари могат да притежават „изобилни" количества марихуана, защото пушенето й е неразделна част от вярванията им, предаде агенция АНСА.

Решението беше взето в отговор на жалбата от италиански гражданин, осъден през 2004 година от съда в Перуджа на година и четири месеца затвор за притежанието на близо 50 грама трева.

Според Върховния съд, присъдата в Перуджа е базирана само на факта, че ответникът е имал по-голямо от законно допустимото за лична употреба количество, без да взима предвид истинските причини за притежанието му.

Във вярата на Растафари, казва се в решението на съда, всеки член може да пуши над 10 грама марихуана дневно, тъй като растението е свещено и прочиства ума и тялото, лекува духа, помага на съзнанието и предизвиква душевен мир, наред с удоволствието от пушенето му.

Съдиите добавят, че тревата не само има медицински приложения – на ракови пациенти се препоръчва марихуана, за да се облекчат ефектите от химиотерапията, но и „медитативни" и духовни функции, използвани при молитва.


Движението Растафари е създадено през 30-те години на миналия век сред бедното чернокожо население на Ямайка и почита тогавашния император на Етиопия Хайле Селасие като земно въплъщение на Бог. Към момента привърженици на движението са около един милион души по целия свят, които вярват, че растението марихуана е намерено за пръв път на гроба на цар Соломон и чрез пушенето на трева се черпи директно от мъдростта му.

Очаква се след решението на италианския Върховен съд броят на растафарианците рязко да се покачи.
Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини