Европейската комисия похвали България

Европейската комисия похвали България и още няколко страни за успешното въвеждане в своето законодателство на правилата за вътрешния пазар на съюза.

Това пише уебсайтът euobserver.com, цитиран от БТА. Изданието цитира днешно изявление на еврокомисаря за вътрешния пазара Чарли Макрийви, според когото вече е постигната поставената през миналата година цел да няма повече от едни процент закони на ЕС, които не са част от националните законодателства.

"Много съм радостен, че страните членки достигнаха преди крайния срок целта от един процент. Това е забележително постижение и то заслужава специална похвала", каза Макрийви. Приетата на 1 януари 2007 г. в ЕС България е на първо място в списъка на най-добре представящите се страни, тъй като е транспонирала всички директиви на съюза, посочва euobserver.com.
Следват Словакия, Румъния, Германия и Латвия, съответно с 6, 7, 9 и 10 закона за въвеждане в своите законодателства. Водачи в обратната класация на "мудните"са Чехия и Португалия, на които предстои да променят законите си съобразно с 42 и 32 директиви на ЕС. Те са следвани от Полша, Люксембург и Кипър. Еврокомисарят Чарли Макрийви обаче подчерта, че вплитането на директивите на ЕС в националните законодателства на е достатъчно, тъй като вътрешният пазар трябва и да функционира добре. Той добави, че в бъдеще вниманието му все повече ще бъде ангажирано с това как работят законите на практика.

В материала си euobserver.com посочва още, че основната сфера, в която страните членки се бавят, е свободното движение на хора и на финансови услуги. На всеки шест месеца Европейската комисия отчита броя на процедурите за нарушения на страни членки. Според последните данни Румъния, България и Литва имат най-малък брой нарушения, докато Франция, Испания и Италия - най-много, съобщава електронната медиа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини