Притискат граничаря, убил турския бракониер

Граничният полицай, който беше обвинен от Военна прокуратура за това, че простреля смъртоносно турски рибар-бракониер, е бил притискан да се признае за виновен.
Това разказа бащата на граничаря Михаил Цонков, цитиран от Дарик. Пенчо Цонков заяви, че подозира политическа намеса в това синът му да бъде обвинен и съден.
Не може 20 дни отвсякъде да го тупат по гърба и да му казват: „Не се притеснявай, ще ти бъдат снети всички обвинения и всичко ще бъде нормално" и изведнъж да му се повдигне обвинение и да го карат да се признае за виновен. Мога да кажа открито, че това нещо ми беше казано от началника на Региорналния граничен сектор-Бургас - Ваньо Иванов, по време на конфиденциален разговор. Той първо твърдеше, че синът ми няма да бъде обвинен, но в конфиденциалния разговор ми каза: „Защо не се признае за виновен, за да мине на споразумение и да го осъдят условно", разказа бащата.
В Бургас започна подписка в защита на граничаря. Пръв подписът си сложи кметът Димитър Николов. Представители на почти всички бургаски медии пък изпратиха декларация до главния прокурор, президента, Народното събрание и всички български евродепутати, в която настояват да вземат отношение по подвеждането под съдебна отговорност на Цонков.
Съюзът на българските командоси също се обяви в защита на Михаил Цонков. Налице е абсурдната ситуация да бъде съден граничен полицай, който е изпълнявал заповед за защита на държавната граница на Република България и външната граница на Европейския съюз, се казва в декларация на "баретите".
Инцидентът с турския рибар-бракониер стана на 17 април. Той и няколко негови сънародници, влезли с риболовна гемия в български териториални води за незаконен улов на калкан, бяха засечени от граничен патрул. При разразилата се схватка Цонков простреля единия от тях - Ялчън Ерджан, който по-късно почина. Стрелбата обаче беше провокирана от съпротива на турците, като при схватката с тях с тежки наранявания по ръцете пострада колега на Цонков.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини