Томов отива на съд

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от ПФК ЦСКА АД - Александър Томов и Александър Гарибов.

Делото е за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК, за това, че през 2007 г. са присвоили чужди пари от ПФК ЦСКА АД, около 5 000 000 евро, собственост на "Кремиковци" АД, поверени им да ги управляват.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Разследването е възложено на Национална следствена служба.

Все още наблюдаващият прокурор Калин Софиянски не е решил и дали ще се стигне до ареста на бившия директор на комбината.

Юристи обясниха, че ако прокуратурата прецени, че Томов няма да се укрие и ще съдейства на разследването, може да му бъде наложен мярка "парична гаранция".

Нейният размер ще зависи от това какви са декларираните доходи на бившия шеф на металургични комбинат.

Ако бъде признат за виновен, Томов може да лежи до 8 години в затвора. Освен това магистратите имат право да поискат конфискацията на половината му имущество, както и да му бъде забранено да изпълнява мениджърска длъжност за 5 или повече години.

С началото на скандала Sportline.bg разгласи, че големият проблем около лиценза на ЦСКА не са 1 450 000 лева, които клубът дължи към НАП, а въпросният заем.

Става дума за кредит, който "червеният "клуб е изтеглил за сметка на "Кремиковци", а в баланса на тима вместо като дълг, въпросната сума фигурира като печалба.

Това е длъжностното присвояване в особено големи размери, което е стреснало хората от Лицензионната комисия и те са отказали да пуснат ЦСКА в Шампионската лига.

За да се покрият въпросните 5 000 000 милиона евро, Александър Томов е направил фалшив одит на клуба.

Според различни информации бившият президент на футболния ЦСКА може да попадне под ударите на закона и по обвиненя за присвояване на въглища от Държавния резерв на стойност над 5 милиона лева.

От години складовете на "Кремиковци" се използват за съхранение на суровини - предимно метали и въглища, част от Държавния резерв.

Разследването по случая започна през февруари, когато Държавната агенция "Национална сигурност" запечата складове в комбината.

Акцията беше след сигнал, че част от резерва е използван неправомерно от комбината и реално вече не съществува.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини